IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България получава 20,6 млн. лева от европейския Фонд „Солидарност“

Почти половината от средствата ще бъдат насочени към област Варна заради пороите от лятото на миналата година

17:40 | 09.03.15 г. 1
България получава 20,6 млн. лева от европейския Фонд „Солидарност“

За възстановяване на щети от бедствия България ще получи 20,6 млн. лева от европейския Фонд „Солидарност“. Заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова обяви днес какви са изискванията на Еврокомисията за кандидатстване към Фонда.

С отварянето на схемата страната ни получава възможност да кандидатства за финансиране, с което да покрие част от щетите от бедствията от юни 2014 година, информират от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

България ще получи 20,6 млн. лева. Те ще бъдат разпределени между общините от осемте най-силно засегнати области (Варна, Велико Търново, Добрич, Кърджали, Бургас, София-област, Габрово и Шумен). Част от средствата ще бъдат насочени към четири ведомства  - министерствата на регионалното развитие, на околната среда, на енергетиката и на транспорта.

Почти половината от средствата ще бъдат насочени към област Варна, която беше най-силно засегната от бедствието. Регионалното министерство и Пътната агенция ще разполагат с около 5 млн. лв. за възстановяване на публична инфраструктура.

Средствата ще бъдат инвестирани за публична инфраструктура в сферата на транспорта, водоснабдяването и отпадъчните води, енергетиката, телекомуникациите, здравеопазване и образование; за превантивна инфраструктура и защита на културното наследство; за почистване на засегнатите области и възстановяване на засегнатите природни зони; за временно настаняване и финансиране на спасителни операции.

Срокът за подаване на проекти от общини и ведомства е 6.04.2015 г. Ако проектите отговарят на изискванията, ще бъдат сключени договори със срок за изпълнение максимум 16 месеца.

Изискванията и пакетът документи за кандидатстване по схемата са публикувани на интернет страницата на МРРБ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Интересно, защо към Варна?Щото там ще е НАТО?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още