fallback

Кирил Вътев: 650 хил. т храна се бракуват всяка година поради изтекла годност

Унищожаването на храни е по-евтино от дарението, при което търговецът дължи ДДС

10:35 | 05.10.15 г. 1

Около 650 хил. тона храна годишно се бракуват поради изтекъл срок на годност. Това коментира пред БНР Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите.

Преди дни организации от хранително-питейната индустрия и Българската стопанска камара (БСК) поискаха данъчни облекчения, ако се даряват храни. Предложението на Асоциацията на месопреработвателите и Федерацията на хлебопроизводителите e данъчната преференция да бъде приложена при праг от 0,5% от годишните продажби. Това количество би могло да изхрани българите под прага на бедност за период от година и половина.

Кирил Вътев поясни, че голямото количество изхвърляни храни се дължи на факта, че бракуването води до разходи -  около 40 ст./кг. Ако търговец обаче дари храна, той дължи ДДС към бюджета. Данъкът е по-висок от разхода за екарисаж.

Според Вътев има основание в опасенията на финансовия министър, че може да има злоупотреби. Затова засега се обсъжда праг от 0,5% дарена храна от годишния оборот.

Предложението е вече на 15 години, но ако стане факт, цялата система ще бъде облекчена и то без да има губещи, заяви Кирил Вътев.

Той допълни, че както и в момента, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще следи дарените храни да са в срок на годност. 

Хранителният бранш очаква среща с финансовия министър Владислав Горанов по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:00 | 11.09.22 г.
fallback