fallback

Калфин: Има разбиране в кабинета за нуждата от коледни добавки

Всичко зависи от възможностите на бюджета, но се обмисля бонусите да са за хората с най-ниски пенсии, каза социалният министър

10:29 | 07.10.15 г. 5

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин се надява да има коледни и великденски добавки за пенсионерите и по думите му има разбиране в правителството, че са необходими.

Той обаче уточни, че всичко зависи от възможностите на бюджета. И подчерта, че бонусите са за хората с най-ниски пенсии.

„По колко пари ще зависи от министъра на финансите и от това към края на годината с какъв допълнителен ресурс може да се разполага”, коментира пред bTV Калфин. Като видим какъв е ресурсът, ще ги разпределим, допълни той. Според него е справедливо това да е подпомагане за хората с най-ниски доходи. Над 65% от пенсионерите миналата година получиха такива добавки, каза Калфин.

Относно ниските пенсии на хората, които са се пенсионирали през 90-те години, министърът каза, че реформата е насочена именно към това да се компенсира. Средната пенсия в България е 336 лева и пенсията за стаж и възраст зависи от продължителността на осигуряването и от заплатата, на която са се осигурявали. Справедливо ли е тези, които са внасяли осигуровки, да получават същите пенсии като тези, които не са, попита социалният министър.

Според новите промени в Кодекса за социално осигуряване хора с необходимия стаж, но недостигната възраст могат да се пенсионират до една година по-рано. Ако ползват цялата година, това ще намали с 4,8% пенсията им, изчисли Калфин.

По темата за безработицата сред хората в предпенсионна възраст вицепремиерът обясни, че е поискал от бизнеса варианти за наемането на такива хора и то на трайна заетост, но към момента от думите му не стана ясно за засилен интерес на работодателите.

Няма логика за по-ниски детски добавки за всички деца, коментира Калфин. Около 860 хиляди деца получават детски добавки, това са около 70% от децата в България и за това отива значителен ресурс, каза Калфин. Ако с този ресурс решим всяко дете да получава добавка, това означава да бъдат по-ниски детските добавки, а не мисля, че има логика в това, посочи социалният министър. Той призна, че укриването на доходите е голям проблем и затова някои с високи доходи получават надбавки, посочи министърът.

Справяме се с бежанците според възможностите си, заяви още Ивайло Калфин по горещата тема за бежанската вълна. Той уточни, че парите за бежанците у нас идват от ЕС и от националния бюджет. Това са хора, на които държавата известно време трябва да осигури настаняване и топъл обяд. Вие какво предлагате – да бъдат оставени и да ходят по улиците, без да бъдат настанени? Това по-добре ли е за обществото, запита той.

Европейската политика за бежанците не трябва да бъде на решаване на криза, а на предотвратяване на криза, смята министърът. В момента Европа стимулира не бедните бежанци, които са избягали от войната и няма къде да отидат, а тези, които могат да си платят трафика до Европа и имат предпочитания в коя европейска страна да отидат, е мнението на Калфин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:51 | 12.09.22 г.
fallback