fallback

ЕК се подготвя за сериозните промени в газовия сектор

Всяка държава от общността трябва да има достъп до поне три потенциални източника на газ

12:58 | 08.10.15 г. 26

Европейската комисия (ЕК) ще направи преглед на регулацията относно сигурността на газовите доставки, ще има нова стратегия за терминалите за втечнен газ (LNG) и съхранение на газа, както и ще направи предложения за промени в Междуправителствените споразумения, за да гарантира, че те са в съзвучие с европейските правила за доставки на газ.

Това съобщи комисарят по въпросите на енергетиката в ЕС Мигел Ариас Канете по време на сесията на Европейския парламент в Страсбург. Речта му е публикувана на сайта на Европейската комисия.

Целта на всички тези промени е да бъде сложен край на обвързаността с един доставчик на газ и всяка страна от ЕС да има достъп до поне три потенциални източника на суровината – било от газопровод, терминал за втечнен газ или от газохранилище.

Затова и една от целите, очертана от Канете, е да бъде насърчен бързият ръст на LNG, с което да се увеличи вносът на втечнен газ от 40 млрд. куб. метра сега до над 90 млрд. куб. метра през 2020 година.

До 2020 година общността трябва да получи и първите количества газ от Азербайджан – през Трансанадолския газопровод (TANAP) и Трансадриатическия газопровод (TAP), посочва още комисарят.

Реализацията на този проект е от пряк интерес за България, защото така ще бъде осъществена реалната диверсификация – и на пътищата, и на източниците на газ за страната. Това обаче е свързано и с изграждането на новата газова връзка с Гърция, чието подписване на окончателно инвестиционно решение се бави вече близо пет месеца.

Канете е направил коментар и около разширението на "Северен поток". Комисарят посочва пред депутатите, че проектът, както всички останали, трябва да отговаря на всички европейски изисквания – обстоятелство, което спъна реализацията на „Южен поток“.

„Северен поток – 2“ е търговски проект, отбелязва още Канете и допълва, че ЕК е изискала повече информация за него от участниците.

„Искам да отбележа още, че Комисията активно подкрепя усилията, които ще гарантират, че Украйна е и ще остане стабилен и надежден транзитен път на газа за Европа“, е казал енергийният комисар и допълва, че се надява Русия да остане надежден доставчик на газ и в бъдеще. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:07 | 13.09.22 г.
fallback