IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК препоръча на държавите от Югоизточна Европа да строят терминали за втечнен газ

Работим усилено по обезпечаването на сигурни енергийни доставки за Стария континент, посочи зам.-председателят на Комисията Марош Шефчович

12:24 | 05.05.15 г. 10
ЕК препоръча на държавите от Югоизточна Европа да строят терминали за втечнен газ

Европейската комисия (ЕК) препоръча днес на държавите от Югоизточна Европа да се насочат към строежа на терминали за втечнен газ, за да избегнат сривове в доставките и за да имат по-добра енергийна сигурност, предава БТА.

В Северна и в Западна Европа работихме много в развитието на терминали за втечнен газ, този пример трябва да бъде приложен в Югоизточна Европа, заяви заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович на конференция за енергийната сигурност, организирана от Европейската сметна палата. Цените на доставките на втечнен газ спадат, затова подготвяме нова стратегия за повече терминали в ЕС, сътрудничим си по този въпрос със САЩ и Канада, отбеляза Шефчович.

Работим усилено по обезпечаването на сигурни енергийни доставки за ЕС, преговаряме с Туркемистан, Азербайджан, Турция. Очакваме до 2020 г. завършването на Южния газов коридор, така каспийският газ ще достигне Европа. Това ще създаде възможност за по-добри цени на европейския газов пазар. Преговаряме и с Алжир как да задълбочим сътрудничеството си, посочи заместник-председателят на ЕК.

По неговите думи държавите от Югоизточна Европа, особено зависими в доставките от един-единствен източник, трябва да бъдат свързани, за да не бъдат под натиск, "ако нещо се обърка". Работим по план, който очакваме да представим през юли. Целта е осигуряването на поне три източника на снабдяване за тези държави, това драматично ще промени усещането за сигурност на доставките в региона, заяви Шефчович.

Все още нямаме свободен поток на енергия в ЕС заради административни и бюрократични пречки, заради различните правила в отделните държави и заради липсата на свързаност на енергопреносните системи.

ЕС и Украйна имат общ интерес от модернизирането на украинската енергопреносна система. Пътят на доставките, използван сигурно десетилетия, трябва да остане в употреба, в това следва да бъдат убедени всички, коментира заместник-председателят на ЕК.

Видяхме как геополитиката може да поставя на изпитание уязвимостта ни в областта на енергийните доставки, да засегне енергийната ни сигурност. ЕС е добър клиент, плащаме по един милиард евро за енергия всеки ден, отбеляза Шефчович.

Според него ЕС трябва да мисли как да остане водеща сила в областта на възобновяемата енергия. Енергетиката е сред първостепенните политически приоритети на ЕК. Голямото предизвикателство пред нас е прилагането на стратегията за европейския енергиен съюз. Обнадежден съм от начина, по който стратегията бе приета от политиците в ЕС, добави той.

Можем да ползваме по-малко енергия, да разчитаме повече на устойчивата енергия, да разнообразим източниците, да свържем по-добре пазарите си, да използваме повече европейския научен потенциал. Дори да намалим енергийните си разходи с един процент, това ще доведе до шест процента спад на вноса на газ. Бъдещата индустриална трансформация ще бъде основана на възобновяемата енергия, на мощта на вятъра и слънцето, заяви Шефчович.

По неговите думи свързването на енергийните пазари в ЕС ще даде много повече възможности на потребителите, ще им осигури по-добри цени и по-широк избор. По думите на Шефчович интелигентните енергийни мрежи могат да заместят необходимостта от използването на шистов газ.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 4
Сините камъни
преди 8 години
Ех, Бойко, слушкай, слушкай партньорите си!Един ден няма да има и къде да избягаш!И лицето си да смениш, и 50 килограма да свалиш, пак ще те познаем!Не си сам, ако това те успокоява!Патриоти кат койоти, , социалисти капиталисти, атакисти парижани, депресиран депесари,седесари реформари..............за затвора гут кампани! ...................!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
nobel
преди 8 години
Това показва какво точно ще се случи с руските доставки. ... Решено е.--------------------------Ама айде де, айде де, айде де, откога ви чакаме. Но засега освен приказки като едно време на конгресите на БКП друго не сме видели. То проекти още няма - само препоръки, а вече ни карат да си купуваме печки за американски газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
А пък ние от Източната Европа искаме терминалите да се строят изцяло с евросредства. 100%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
крас
преди 8 години
ХУБАВО Е ДА ЖИВЕЕШ С МЕЧТИ, НО РЕАЛНОСТТА Е МНОГО ПО ЖЕСТОКА.ВИЖДАМ, ЧЕ СИ СВЕТНАТО МОМЧЕ.Проблема не е в това да се прилагат нови технологии, а в това да се превърне човек в РОБОТ който няма да се различава съществено от животното, защото МИСЪЛТА като начин на поведение ще изчезне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
Това показва какво точно ще се случи с руските доставки.После да няма оправдания че "някой не разбрал и не очаквал".Решено е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
в доклада на Европ.комисия - http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/energy2_bg.pdfнакрая е дадена таблица за енерг.ефективност тоест има голяма потенциал Хората трябва да знаят ,че идват 3 планетарни катастрофи и може да се избегнат ако се вземат мерки веднага и правилните - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972 Готов съм да застана пред всички академии на науките ,експерти и NASA за да обясня подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231,и съм описал основните стратегии https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558 Идеята ми е да информирам повече хора а те още хора като геометрична прогресия за да има силно гражд.общество за да вземем мерки и следим ,и натискаме държ.власти да действат правилно за да избегнем катастрофите и за финансовата е най-лесно но трябва да се обясни подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
IQ96
преди 8 години
Мноого тъпо парче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 1
крас
преди 8 години
Кой да каже на този кавал, че освен ТЕРМИНАЛИ са необходими и ХРАНИЛИЩА!Друг е въпроса защо точно държавите от Югоизточна Европа да строят терминали за втечнен газ, и защо това не го правят западните им колеги.За тях ще е СЕВЕРЕН ПОТОК, а за нас ГАЗЕНИТЕ ЛАМПИ.ШЕФЧЕТО Е ТЪПО КАТО ПАРТИЕН СЕКРЕТАР. Забравяйки за НАГОРНИ КАРАБАХ в главата му се реят някакви Южни коридори, ХЪБОВЕ и подобия. ФАБРИКАТА НА МЕЧТИТЕ ОТДАВНА Е СПРЯЛА!РЕАЛНОСТИТЕ СА НЕЩО СЪВСЕМ РАЗЛИЧНО ОТ ТОВА КОЕТО СЕ РАЖДА В ТАЗИ ПРОСТА ГЛАВА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 5
albobo76
преди 8 години
Превод от "Елитарен" език - "Гответе се за много по-високи цени на енергията до няколко години."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още