fallback

Продължават споровете около данък „вредни храни“

Качеството на храните влияе върху здравето и върху цялата икономика, заяви експерт

17:30 | 15.10.15 г. 2

След като здравното министерство предложи данък „вредни храни“, започна дебат за здравния статус на българина и дали новото облагане ще намали значимите здравни проблеми, включително затлъстяването.

Данъкът обществено здраве ще бъде представен до дни от министър Петър Москов, съобщи в днешния си брой в. „24 часа“. Изданието твърди, че таксата за нездравословните храни ще засегне четири групи стоки: с добавена захар, със сол над 10 грама/кг, тези с трансмастни киселини и кофеинсъдържащите храни и напитки.

Специално изключение се прави за сирената, защото съдържат калций и белтъчини. Любопитното е, че ще се облагат храните с трансмазнини (маргарини), но не и натуралното палмово масло, което се използва от производителите на млечни продукти като евтин заместител.

В публикацията се казва, че данъкът ще засегне не само пакетираните храни, но и хлебни и сладкарски изделия, които се продават неопаковани. На прицел са храни с висока “енергийна плътност”, постигната с добавяне на захар и трансмазнини. Няма да има допълнителен акциз върху пакетираните захар, сол или трансмастни киселини, кафето и медът.

Експертите са заложили облагане 1,51 лв./кг за пресолените храни, а при безалкохолните – 81 ст./литър. Ще се облагат още храни и напитки с глюкозо-фруктозен (царевичен) сироп.

„Намери се един политик, който да посегне на хляба“, коментира пред журналисти Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, която участва в конференцията „Добрата храна е сила“. Тя заяви, че в работната група, изготвила предложението, не е участвал нито един от засегнатите браншове от хранително-вкусовата промишленост.

„Хлябът е най-балансираната храна, която се произвежда в света. Ако поскъпне заради новия данък, това е политическо самоубийство. Няма изследване, което да доказва, че консумацията на хляб предизвиква затлъстяване или диабет“, заяви тя.

Проф. Петър Атанасов – ръководител на катедра „Физиология и биохимия“ в Националната спортна академия, заяви, че влиянието на вредните храни ще се ограничи не толкова с облагане, колкото с ограмотяването на хората и строг контрол при производството.

„Качеството на храните влияе върху здравето и оттам върху цялата икономика. Колкото повече са болните хора, толкова повече растат разходите на държавата за здравеопазване“, допълни той.

Пред форума той изтъкна, че България е в първата четворка на най-затлъстелите нации, а проблемът е особено остър при децата от 3 до 18 г. „Това се дължи на хранене с некачествени продукти и обездвижване“, изтъкна специалистът.

Проф. Атанасов смята, че са вредни храните, които съдържат палмово масло.

„Човек трябва да приема разнообразна и балансирана храна – достатъчно белтъци, достатъчно мазнини – особено есенциални, достатъчно въглехидрати. Затова не е нормално децата да ядат в училище вафли и чипс“, заяви той и препоръча на родителите да приготвят храната, която децата да носят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:18 | 13.09.22 г.
fallback