IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължават споровете около данък „вредни храни“

Качеството на храните влияе върху здравето и върху цялата икономика, заяви експерт

17:30 | 15.10.15 г. 2
Продължават споровете около данък „вредни храни“

След като здравното министерство предложи данък „вредни храни“, започна дебат за здравния статус на българина и дали новото облагане ще намали значимите здравни проблеми, включително затлъстяването.

Данъкът обществено здраве ще бъде представен до дни от министър Петър Москов, съобщи в днешния си брой в. „24 часа“. Изданието твърди, че таксата за нездравословните храни ще засегне четири групи стоки: с добавена захар, със сол над 10 грама/кг, тези с трансмастни киселини и кофеинсъдържащите храни и напитки.

Специално изключение се прави за сирената, защото съдържат калций и белтъчини. Любопитното е, че ще се облагат храните с трансмазнини (маргарини), но не и натуралното палмово масло, което се използва от производителите на млечни продукти като евтин заместител.

В публикацията се казва, че данъкът ще засегне не само пакетираните храни, но и хлебни и сладкарски изделия, които се продават неопаковани. На прицел са храни с висока “енергийна плътност”, постигната с добавяне на захар и трансмазнини. Няма да има допълнителен акциз върху пакетираните захар, сол или трансмастни киселини, кафето и медът.

Експертите са заложили облагане 1,51 лв./кг за пресолените храни, а при безалкохолните – 81 ст./литър. Ще се облагат още храни и напитки с глюкозо-фруктозен (царевичен) сироп.

„Намери се един политик, който да посегне на хляба“, коментира пред журналисти Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, която участва в конференцията „Добрата храна е сила“. Тя заяви, че в работната група, изготвила предложението, не е участвал нито един от засегнатите браншове от хранително-вкусовата промишленост.

„Хлябът е най-балансираната храна, която се произвежда в света. Ако поскъпне заради новия данък, това е политическо самоубийство. Няма изследване, което да доказва, че консумацията на хляб предизвиква затлъстяване или диабет“, заяви тя.

Проф. Петър Атанасов – ръководител на катедра „Физиология и биохимия“ в Националната спортна академия, заяви, че влиянието на вредните храни ще се ограничи не толкова с облагане, колкото с ограмотяването на хората и строг контрол при производството.

„Качеството на храните влияе върху здравето и оттам върху цялата икономика. Колкото повече са болните хора, толкова повече растат разходите на държавата за здравеопазване“, допълни той.

Пред форума той изтъкна, че България е в първата четворка на най-затлъстелите нации, а проблемът е особено остър при децата от 3 до 18 г. „Това се дължи на хранене с некачествени продукти и обездвижване“, изтъкна специалистът.

Проф. Атанасов смята, че са вредни храните, които съдържат палмово масло.

„Човек трябва да приема разнообразна и балансирана храна – достатъчно белтъци, достатъчно мазнини – особено есенциални, достатъчно въглехидрати. Затова не е нормално децата да ядат в училище вафли и чипс“, заяви той и препоръча на родителите да приготвят храната, която децата да носят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Отн.: Продължават споровете ...Много ясно, че ще продължават, докато не се докаже, че този данък е 'Кобра ефект' отвсякъде ...което е очевидно.Като някои са толкова големи фенове на фискалните политики, защо не намалят ДДС-то на здравословните храни, напр. - ефектът би следвало да е същият.Човекът прави гевреци от пълнозърнесто брашно от дива пшеница, напр. (не, че някой някога е имал проблем в BG да прави такива здравословни закуски), който лимец не е контрабанден внос от района на Чернобил - защо да не му намалят ДДС-то. Или ако някой слага гъбите за пица, проверени с гайгер-мюлеров брояч като гарантирано чисти от радиация -би трябвало да му намалят ДДС-то ...все повече и повече търговци ще го правят. Доказано здравословни храни да бъдат субсидирано по-евтини -това също е фискална политика.Освен това никой никъде не е доказвал, че като обират парите от икономически субекти и ги раздават безпринципно за бюрократични цели това ще има някакъв икономически или неикономически смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 8 години
поредния данък от Реформаторите ... вече се чудя дали знаят посоките и кое е ляво и дясно тия ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Pronto
преди 8 години
Другаде чета, че реформаторите поискали от Горанов да няма повишаване на данъците. Каква е тая идиотщина???Значи предпочитам да ям маргарин отколко масло от палмово такова; предпочитам сладко със захар отколкото с аспартам!предпочитам да ям прясно свинско отколкото замразен запас от Виетнамската война!Та, вместо Здравното да предложи яки глоби за отровите в храните, за измамите, за кренвиршите от ***, то ще наказва съвестните производители! Това е извратената философия на сегашното управление: вместо да се борят с измамите с горивата за отопление, те вдигат акцизите, че да изгърмят тези, които се отопляват на газова бутилка; вместо да се борят с ДДС измамите, те ще потопят бизнеса в хартия да се обяснява аджеба като ходиш в тоалетната на офиса, това по служба ли е, или за лично облекчаване; вместо да се борят с *** в магазините, те ще накажат и малкото изрядни производители/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още