IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росатом е подписал договора за модернизация на пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

Общата стойност на договора е над 27 млн. евро и очакванията са работата по него да приключи през 2018 г.

16:08 | 16.10.15 г. 1
Росатом е подписал договора за модернизация на пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

Руската ядрена корпорация „Росатом“ съобщи, че подписала договор за модернизация на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“. Общата стойност на договора е 27,4 млн. евро, а срокът на доставка на произведеното оборудване – 500 работни дни, става ясно още от съобщение на руската компания.

Работата по договора трябва да приключи през май 2018 година. Лицензът за експлоатация на пети блок в ядрената ни централа обаче изтича през 2017 година. 

Според договорените условия ще бъде произведен и доставен нов статор, който да увеличи номиналната мощност на турбогенератора от типа ТВВ – 1000 4УЗ, каквито са плановете на ръководството на централата. След изпълнението на проекта мощността на блока ще бъде 1 100 мегавата, спрямо сегашните 1 000 мегавата.

Освен доставката на основното оборудване руската страна ще доставя и резервни части за монтаж и ще оказва допълнителни услуги по експлоатацията на блока.

Подизпълнител по проекта е дъщерната компания на „Росатом“ - „Русатом Сервис“. В началото на окотмври компанията заяви интереса си за участие и в проекта за удължаване на живота на шести блок в Козлодуй.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
Ами да подпишат договор с Полша, ве. Аз ли да ги уча? И самолетите няма да им пускаме, ако ще на нас да носят хуманитарна помощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още