IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Кунева: Крайните оценки за инцидента в Средец не са в интерес на България

Истинските престъпници са трафикантите на хора, заяви вицепремиерът

09:58 | 19.10.15 г. 3
М. Кунева: Крайните оценки за инцидента в Средец не са в интерес на България

Крайните оценки за инцидента на българо-турската граница, при който загина мигрант от Афганистан, не са в интерес на България. Това каза вицепремиерът Меглена Кунева пред БНТ. 

Единствено след като е готова професионалната експертиза, ще може да се каже дали  реакцията на граничарите е била професионална, заяви тя.

„На този етап всякакви коментари от политически ангажирани хора, било от народни представители, било от министри, било от опозицията извън парламента, които слагат етикета „убийство“ или „непрофесионализъм“, са много рязко против уважението към българските институции. „Гранична полиция“ е българска институция и българските институции до доказване на противното действат професионално и в интерес на държавата“, подчерта тя.

„Аз съм убедена, че всяко отиване далеч в оценката в една или в друга крайност, е против нашата държава и това не трябва да се прави“, настоя тя.

Според нея случилото се е „нещастен инцидент“. „Аз съм повече от сигурна, че българските полицаи биха искали да предотвратят какъвто и да било инцидент с фатален край. Дали и как е действано стъпка по стъпка, това ще установи тази експертиза. Дотогава обаче да се говори, че това е убийство и че българска институция е действала неправомерно, означава буквално да се самозастрелваме като държава“, допълни Кунева. Тя поясни,  че „Гранична полиция“ е тренирана според наръчниците на ФРОНТЕКС.

Тя определи ситуацията на границата като безпрецедентен натиск и припомни, че след като България е извън Шенген, това е допълнителен повод за напрежение. И подчерта, че най-важното е да се насочим към залавянето на трафикантите на хора, защото „те са със сигурност истинските престъпници“.

„Няма да бъде прекалено, ако кажем, че българската държава трябва да насочи усилията си именно тук. Те са убийци“, заяви Кунева.

„Когато Шенген се разширява, това означава, че се разширява зоната на сигурност в Европа. Всички тези степени трябва да се проверят и щом България и Румъния са готови, трябва да бъдат приети в Шенген“, защити за пореден път позицията си Меглена Кунева.

По повод предстояща среща с директора на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ тя заяви, че това е пореден опит от нейна страна и от страна на правителствения екип да бъде разширена дискусията по Закона срещу корупцията по високите етажи, който парламентът не прие на първо четене.

Меглена Кунева коментира по този повод: „Хората не вярват, че политиците искат да се справят с този проблем“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
vzhekoff
преди 8 години
Абсолютно прав е колегата.Всички, които нарушават границата, са престъпници ! Има си законен начин за навлизане на територията на РБ, останалото е престъпление. Онези, които защитават престъпниците, също са престъпници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
ratten
преди 8 години
вие не сте в интерес на България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
ratten
преди 8 години
вие не сте в интерес на България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още