IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов „отмени“ решението за осигурителните прагове в тютюневия бранш

Изключението за осигурителните прагове, направено за тютюнопроизводителите, няма да бъде прието, гарантира премиерът

16:24 | 21.10.15 г. 2
Борисов „отмени“ решението за осигурителните прагове в тютюневия бранш

Изключението за осигурителните прагове, направено за тютюнопроизводителите, няма да бъде прието. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти преди конгреса на ЕНП в Мадрид.

Преди конгреса на ЕНП премиерът коментира решението на социалния министър Ивайло Калфин, обявено пред дни. В края на миналата седмица Калфин обяви, че ще увеличи със 7,5 % осигурителните прагове за 36 икономически дейности, за които бизнесът и синдикатите не са успели да се договорят. Единствено при производството на тютюневите изделия няма да има ръст.

Пред българските журналисти днес премиерът разказал, че се е скарал на социалния министър Ивайло Калфин по този повод: "Така че това няма да бъде прието. Това го гарантирам", каза Борисов. Той е изразил надежда, че следващият път преди да се взимат подобни решения, той ще бъде уведомяван, "защото поемам пасиви, за които изобщо не съм знаел", категоричен бе Борисов.

Той успокои обаче, че с вицепремиера Калфин имат прекрасни отношения.

Припомняме, че Ивайло Калфин разясни защо се е стигнало до решението да се направи изключение за производството на тютюневи изделия при административното увеличаване на минималните осигурителни прагове.

"Процесът е абсолютно обективен“, поясни вчера Калфин, като  уточни, че осигурителните прагове в тютюневия бранш няма да бъдат вдигани заради липсата на растеж в отрасъла. "Проблемът е, че за останалите 37 области те не са се разбрали. За тези области гледахме средната работна заплата, средния осигурителен доход и печалбата за миналата година, за да решим какво да е увеличението. Тютюнопроизводството е единственият отрасъл, където всички тези неща са със знак минус. Освен това и в този отрасъл ще има увеличение на вноските заради повишаването на минималната работна заплата", обясни Калфин.

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин отрече обвиненията на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев, че лобира за "Булгартабак" – холдингът, в който депутатът от ДПС Делян Пеевски има акции. Реформаторът вчера оцени като особено тревожен фактът, че само за наетите в производството на цигари минималните осигурителни прагове за догодина няма да се увеличават.

В Мадрид Бойко Борисов коментира отново и мигрантската криза. Той призова към по-решителни действия от страна на ЕС. Според премиера е притеснително, че в момента малка част от задържаните в България мигранти са бежанци от Сирия.

"На нашата граница задържаме преди всичко афганистанци, пакистанци, което няма нищо общо с войната в Сирия. Това ме притеснява повече. Това са все млади хора, които са били в Иран, в Ирак, на други места, и сега влизат организирано - само мъже. Така че сме много нащрек в тази област", заяви българският премиер. Бойко Борисов подчерта, че не се ли спре вътре войната и не се ли намерят решения за този свят, нищо добро не ни очаква.

Бойко Борисов е в Мадрид на конгреса на Европейската народна партия за избора на новия й лидер.

Единственият кандидат за поста е досегашният шеф на ЕНП Джоузеф Дол. За 10-те вицепрезидентски места кандидатите са 12. Сред тях няма български предложения. Три хиляди ще са делегатите на форума.

България е единствената страна от ЕС, която прилага освен минимална работна заплата и минимални прагове, които важат само за изчисляване на осигурителния доход и варират по професии и отрасли. Те се договарят ежегодно между работодатели и синдикати. Въпреки че праговете често надхвърлят МРЗ, работодателите могат да продължат да плащат по-ниски заплати, стига да изчисляват правилно осигуровките.

Постигнатото споразумение за праговете засяга 48 от 85 икономически дейности, в които са заети 60 % от всички осигурени, за които се договарят прагове. Министърът предлага ръст със 7.5% на минималния осигурителен доход при останалите 37 бизнес дейности. Той има право административно да наложи средния процент увеличение на праговете в секторите със споразумение и върху останалите.

Единственото изключение, на което Калфин е склонен, е производството на тютюневи изделия, където няма да има промяна на праговете. Според вицепремиера това се дължи на икономическите показатели на сектора. В този сектор работят 3009 души, като средният им осигурителен доход по данни от април е 1300 лева (сравнително високо заплащане на техници и други специалисти), като е намалял с 3%. Но данните от междинния отчет на „Булгартабак” сочат ръст на разходите за заплатите в дружеството. В същото време данните на НОИ сочат, че средният осигурителен доход е намалял по-сериозно в други сектори – например, добив на строителни материали.

Още новини четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
stanislavr
преди 8 години
Вие откак ви купиха тимаджииите ептен изпростяхте бе! Това решение се гласува от министерския съвет и става наредба, министърът може само да го предложи. А Винету се изцепи по новините, че се скарал на въпросния министър. Близ на мама на детето станаха по-правдиви от вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
stanislavr
преди 8 години
Вие откак ви купиха тимаджииите ептен изпростяхте бе! Това решение се гласува от министерския съвет и става наредба, министърът може само да го предложи. А Винету се изцепи по новините, че се скарал на въпросния министър. Близ на мама на детето станаха по-правдиви от вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още