IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москов ще сезира прокуратурата за опасна кампания за качеството на ваксините

Това е атака срещу здравното министерство, но и срещу националната сигурност, заяви здравният министър

11:14 | 22.10.15 г. 5
Москов ще сезира прокуратурата за опасна кампания за качеството на ваксините

Министерството на здравеопазването (МЗ) ще сигнализира прокуратурата за водена опасна кампания относно качеството на ваксините. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов, цитиран от БТА.

По думите му това е атака както срещу здравното министерство, така и вече срещу националната сигурност, защото подобни действия водят до съмнение за качеството на ваксините за децата и съмнения дали изобщо децата да бъдат ваксинирани.

Москов допълни, че и Турция също е готова да заведе съдебен иск поради същата причина. Припомняме, че петвалентната ваксина за децата беше дарена на България от Турция.

Москов още вчера коментира разпространена информация в медиите, че ваксината няма разрешение за употреба у нас и не може да се прилага по имунизационния календар. Това е "фалшива новина и черна кампания", заяви министърът.

След провала на тръжната процедура и неявяване на двете фирми, доставящи ваксини, здравното министерство е попитало двете фирми дали могат да отговорят на нуждите на пазара. Едната отговаря, че няма такава възможност, а другата е отговорила с унизително писмо, че може да събере от различни места 20 хиляди ваксини с изтичащ срок на годност, обясни министър Москов.

„България беше заявила 250 хиляди дози. Изразявам дълбокото си презрение към хората, които стоят зад тази кампания. Няма по-голямо падение да използваш страха на хората, за да постигнеш целите си“, каза още министър Москов.

МЗ отново обявява тръжна процедура за ваксини и министър Москов покани фирмите да участват.

Относно дарението на ваксината срещу „Хепатит Б“ от Турция, Москов отново увери, че тя няма да се използва в задължителния имунизационен календар и с нея няма да се ваксинират деца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
RedBot
преди 8 години
Директното договаряне затруднява отклоняването на едни пари. Друго си е да има междинни фирмици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 8 години
било атака срещу министерството .... в последните месеци ти си заби няколко автогола, а сега от атака плачеш ...***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
edimi
преди 8 години
А за кравите, сакън, недей.....после мУекото па за децата ще отиде... Па и к`во са виновни хайваните..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
edimi
преди 8 години
....Като никой не участва, каните директно производителите.....Ето това е!!! Все пак става въпрос за "държава"/доколкото я има изобщо/, а не за второкласна болница.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
"Относно дарението на ваксината срещу Хепатит Б от Турция, Москов отново увери, че тя няма да се използва в задължителния имунизационен календар и с нея няма да се ваксинират деца"Мое да ваксинирате с нея крави. Фирмата си е фирма и може да си пише каквито си иска писма, вие министерство ли сте или лукова глава? Никой не участвал в търга ами такъв е търга значи иначе аз не знам някой да не иска да вземе едни пари. Като никой не участва, каните директно производителите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още