fallback

Горанов: Искът на Оманския фонд заради КТБ е неоснователен

Бюджетът за 2015 г. ще бъде актуализиран, за да се дадат повече пари на ведомствата, заяви финансовият министър

13:10 | 27.10.15 г. 19

Искът на Оманския фонд, акционер в Корпоративна търговска банка (КТБ), към българската държава е неоснователен, каза пред журналисти днес в Министерския съвет министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БТА.

Наели сме адвокати за защита на тази позиция и имаме капацитет и опит в подобен вид дела и не сме притеснени, добави той.

Преди два дни стана известно, че инвестиционният фонд на Оман, акционер във фалиралата КТБ, е завел дело срещу България. Делото е заведено пред Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на 22 октомври, съобщи BloombergTV.bg, позовавайки се на информация от съда.

Държавният общ резервен фонд на Султаната на Оман притежава дял от 30% в КТБ, която фалира през 2014 г. и предизвика една от най-тежките финансови кризи в страната от 1989 г. насам.

Фондът е предявил иск в размер на най-малко 150 млн. евро, съобщи днес Ройтерс, като се позова на информация от адвокат, запознат с подробностите.

Бюджетът за 2015 г. ще бъде актуализиран, за да се дадат повече пари на ведомствата

Бюджетът за 2015 г. ще бъде актуализиран, за да бъдат осигурени допълнително пари за различни ведомства, сред тях и за заплати в МВР и МО, каза още Горанов.

Предложенията за промени в бюджета в различните администрации за тази година са общо за над 830 млн. лева.

Искането за теглене на заем от 5,3 млрд. лева през 2016 г. е свързано с финансиране на бюджетния дефицит, на плащания по падежиращ тогава дълг и за буфери, които държавата да има като ликвидност, каза още Горанов.

Коледни надбавки ще има и те ще се дадат на пенсионерите с доход до 300 лева, какъвто ще е новият праг за бедност от 2016 г. За тази цел ще са необходими около 52 млн. лева, посочи още министър Горанов.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
fallback