IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектобюджетът залага нова емисия дълг от 5,3 млрд. лева

С част от средствата ще се финансира бюджетният дефицит за 2016 г.

18:28 | 26.10.15 г. 20
Проектобюджетът залага нова емисия дълг от 5,3 млрд. лева

През следващата фискална година България ще може да емитира дълг в размер на до 5,3 млрд. лева. С част от средствата ще се финансира бюджетният дефицит за 2016 г. (1,8 млрд. лева), погашенията на падежиращ дълг.

Предвижда се също така „финансиране на програми и инструменти за финансова стабилизация и предоставяне на извънредна публична финансова подкрепа по Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, включително чрез Българската банка за развитие". 

Според новоприетия закон за преструктуриране на банки извънредна публична финансова подкрепа се предоставя на проблемни банки или като предпазна мярка за попълване на капиталов недостиг в резултат на стрес тестовете, извършени за банковата система на ниво Европейски съюз, както и при прегледите за качество на активите или при еквивалентни на тях стрес тестове и прегледи, извършени от БНБ, Европейската централна банка или от ЕБО. Таванът за емисиите външен дълг през 2016 по тригодишната MTN програма е 3,9 млрд. лв., включително за операции чрез ББР. Това означава, че вътрешните емисии ще бъдат 1,4 млрд. лева, пояснява BloombergTV.bg.

Тригодишната програма е на стойност 8 млрд. евро, от които през 2015 бяха пласирани еврооблигации за 3,1 млрд. евро, с част от които бе погасен мостовият заем заради КТБ в размер на 1,5 млрд. евро. В размера на ограничението за емисии от 5,3 млрд. лева не се включват ДЦК, емитирани с цел обратно изкупуване на дълг, както и дългът, който се изплаща до края на текущата бюджетна година, при условие че не се увеличава държавният дълг към края на годината.

В предишни години дълг, емитиран в началото на годината и погасен преди края й, се включваше при изчисляването на тавана на емисиите. С преходните разпоредби на бюджета се дава право на МФ освен сделки по обратно изкупуване да прави и други суапови сделки.

Освен това бюджетът може да дава гаранции на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, включително по заеми от външни кредитори в общ размер до 900 млн. евро, както и гаранции в полза на ББР в размер до 1 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Не мирише, а вони!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 17 rate down comment 2
redcretin
преди 8 години
Абе ти майтапиш ли се, ББ е един *** пожарникар хахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 20 rate down comment 4
balkando
преди 8 години
Става все по-интересно. НСИ постоянно отчита дефлация, значи данъчните приходи не биха могли да растат сериозно !? Вярно че сега процентите са ниски, но докога ?! А емисиите не са за по две-три години. Мирише на гръцки сценарий. Изглежда световното банково лоби е настояло да влезем в мача на мястото на гърците. Тях ще ги изкарат вероятно на носилка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 19 rate down comment 5
Един Българин
преди 8 години
Добре де, нали ББ се учеше от мерките за икономии на Меркел и харчеше колкото произвежда? За какво ни е този нов допълнителен дълг за бюджетен дефицит? Ако е за изтребители да каже, ще се обсъди, но ако е за добавки към социалните на брат'чедите с по 10 деца .... моля, моля!!! След трето дете никакви помощи и бюджетът ще излезе на излишък!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 25 rate down comment 3
ihrivanov
преди 8 години
Като гледам какво става в България , Европа и по света , май ще гледаме края на света от първия ред . А това не ме радва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 2
Mirotworec
преди 8 години
Заложен в бюджета НОВ ДЪЛГ ... и то основното му предназначение е да изплаща СТАРИ ДЪЛГОВЕ, даже не е завоалирано в обичайните преструктуриране .. оптимизиране ... рефинансиране с подобряване на условия и т.н. И се взима по-голям дълг за да се изплати стар и да се похарчат едни пари за "стабилизиране" ... това направо е за наръчника по бюджетиране в раздела "Не правете така ако не искате да изпаднете в свръхзадлъжнялост и да фалирате" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 5
MZ/X
преди 8 години
Какво означава нов дълг, при положение че част от него е за рефинансиране на стар дълг? Добре би било поне инвестор да е по коректен в такива заглавия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 6
Иван Митев
преди 8 години
Сегашният държавен дълг е последица при сгрешена парична система.Ако не се допуска тази държавна грешка, Република България нямаше да има сегашни дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 2
Стефчо
преди 8 години
абсолютно, трябва може би някакъв новговор да се измисля, за да мине през цензурата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 50 rate down comment 3
comet
преди 8 години
И не е само Бойко Борисов, а всички банкери, политици, военни, медии, администрация, полицаи, и т.н. които са на народната хранилка, които нищо не създават, но папат и тъпчат гушите. Разбира се от Брюксел нареждат да даваме и на безрабо.тни, циран.ни, емигра.нти, . Това всичкото се взима от реално работещите, заемите се взимат и от бъдещите поколения, това е ПАРАЗ.ИТИЗЪМ (да прецакам другите от частния сектор дето изкарват много) който ще доведе до доживотна задлъжнялост на обществото (с или без поредната социалистическа революция и последвала масова национализация със забрана ползване на злато и други подобни).Гад.нотия!!! Най-добре е човек да мисли за следващата национализация още от сега, защото ПАРАЗ.ИТИТЕ няма да имат милост насъскани от медиите и политиците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още