fallback

България е сред последните в класация за социална справедливост

Около 26 млн. деца и младежи в Европа са застрашени от бедност или социално изключване, сочи изследване на фондация Бертелсман

18:20 | 27.10.15 г. 4

България е на трета позиция отзад напред според индекса за социална справедливост на фондация Бертелсман, се посочва в съобщение на сайта на фондацията.

Страната ни е следвана само от Румъния и Гърция.

Около 26 милиона деца и младежи в Европа са застрашени от бедност или социално изключване след години икономическа криза, се отбелязва в изследването на фондация Бертелсман, цитирано от Ройтерс.

Индексът за социална справедливост на Бертелсман, годишно проучване на социалните условия в страните от ЕС, установява огромна пропаст между Севера и Юга и между млади и стари.

Швеция оглавява класацията, следвана от Дания, Финландия, Холандия и Чехия. На дъното е Гърция, като непосредствено преди нея се нареждат Румъния, България, Италия и Испания.

В Испания, Гърция, Италия и Португалия броят на децата и младежите, които са застрашени заради икономическите условия, е нараснал с 1,2 милиона до 7,6 милиона от 2007 година.

Освен това броят на гражданите на ЕС на възраст между 20 и 24 години, които не работят, не учат и не стажуват, се е повишил в 25 от 28 страни членки от 2008 година, като Германия и Швеция са единствените страни, в които перспективите са се подобрили.

Не можем да си позволим за изгубим поколение в Европа, нито социално, нито икономически, посочи Арт Де Геус, председател на изпълнителния съвет на Бертелсман.

ЕС и страните членки трябва да положат специални усилия устойчиво да подобрят възможностите за по-младите хора, допълни той.

Същевременно според проучването намалява броят на хората над 65 години, които са в риск от бедност, тъй като пенсиите не са се понижили толкова силно, колкото доходите на по-младите граждани.

Според Бертелсман три тенденции в цяла Европа са задълбочили пропастта между млади и стари, включително нарастващият държавен дълг, стагнацията на инвестициите в образованието и изследванията и повишаващото се напрежение върху финансовата жизнеспособност на социалната осигурителна система.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:51 | 13.09.22 г.
fallback