IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балотажи за местните избори ще има в 140 общини

В 14 областните града ще има втори тур на местните избори, очаква се той да е значително по-лека задача за СИК и ОИК

10:05 | 30.10.15 г.
Балотажи за местните избори ще има в 140 общини

Според текущите резултати, балотажи за местните избори се очакват в 140 от общо 265 общини в България. Такива се очакват и в стотици кметства в тези общини. В общо 1128 населени места ще се проведе балотаж. В 970 от тях изборът ще е за кмет на кметство, в 25 - за районен кмет - в София, Пловдив и Варна и в 133 за кмет на община, допълва в. "Стандарт".

14 са областните града, където ще има втори тур на местните избори. Новият кмет на Пловдив ще бъде избран в неделя, когато ще се преиграе балотажът от предишните кметски избори между кандидата на ГЕРБ Иван Тотев (38.9%) и предшественикът му Славчо Атанасов (НФСБ) – 20.3%. Балотажи между кандидатите на коалиционните партньори ГЕРБ и РБ се очертават в Хасково и Плевен. В Хасково убедително води представителят на ГЕРБ Добри Беливанов, на когото не достига малко да спечели на първи тур (47.5%). Дългогодишният кмет на града Георги Иванов, подкрепен от РБ, миналата неделя получи 29.3 процента от гласовете. Мюмюн Мюмюн от ДПС е трети с 11.50%.

Балотажът в Плевен ще е между Димитър Стойков от ГЕРБ и Георг Спартански от РБ. В Пазарджик независимият кандидат Тодор Попов, който се бори за трети мандат, печели 37.03% от гласовете, а Найден Шопов от ГЕРБ е втори с 18.43%. Първият тур на кметските избори във Видин приключи с лека преднина на кандидатката на коалиция "Единни за промяна" Росица Кирова – 29.25%.

Кандидатът на ГЕРБ Огнян Цанков взима 21.04 %, а Людмил Любенов (БСП) 12.17%. Втори тур ще има и в Шумен, където Любомир Христов от ГЕРБ взе 35.6 процента и така отива срещу Иван Иванов от БСП – 18.7%. Кандидатът на БСП в Сливен Кольо Милев води в първия тур с 36%, втори е претендентът на ГЕРБ Стефан Радев с 33%. Балотажът в Разград ще е между Денчо Бояджиев от БСП – 31% и д-р Валентин Василев – ГЕРБ - също 31%. Двамата кандидати за втория тур в Перник също са близки резултати - Ерик Рангелов от БСП - 35% и Вяра Церовска (ГЕРБ) – 34%. В Ловеч сегашният кмет Минчо Казанджиев от БСП има шанс за запази поста си, първите пет обработени протоколи му дават 5.3 на сто от гласовете, но по-вероятно е да се стигне до балотаж. Във Враца балотажът е между БСП и ГЕРБ - 30% Николай Иванов и 28% Калин Каменов.

Вторият тур на местните избори е значително по-лека задача за СИК и ОИК. В това увери говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред БНР. "Надявам се, че този път предаването на изборните книжа и проверката им ще мине значително по-гладко", заяви Томов, пише Dnes.bg.

Говорителят на ЦИК коментира, че големият брой недействителни бюлетини на изборите са в следствие на технологията на гласуване. По думите му много хора не са гласували за всички органи на властта, но са получили предварително трите видове бюлетини и са отбелязани в списъците като гласоподаватели.

"Хора, които не искат да гласуват за определен избор, но са получавали бюлетини, се разписват в един избирателен списък за местните избори и имат право да получат всички бюлетини, с които могат да гласуват. Когато не се възползват от правото си да гласуват за някои от тези избори, техният глас става недействителен”, посочи Цветозар Томов.

Той обясни, че това води до по-голямо натрупване на недействителни бюлетини, отколкото ако изборът беше единичен.

"Този проблем беше обсъждан в хода на организацията на кампанията, но възможният ход, с който тези хора да не се вписват в избирателния списък на конкретния вид избор щеше да доведе до много по-сложна организация на самото гласуване”, каза още говорителят на ЦИК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още