IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовото министерство очаква 57 млн. лв. бюджетен излишък в края на октомври

Само за октомври на месечна база се очаква дефицит в размер на около 564 млн. лв.

20:54 | 30.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Министерството на финансите (МФ) очаква излишък в размер на 57 млн. лв. по консолидираната фискална програма (КФП) към края на октомври (0,1% от прогнозния БВП), съобщиха от пресцентъра на ведомството.

За сравнение, за същия период на предходната година бе отчетен дефицит по КФП в размер на 1,76 млрд. лв. (2,1% от БВП), което означава, че като относителен дял в БВП бюджетната позиция се подобрява с 2,2 процентни пункта.

Само за октомври на месечна база се очаква дефицит в размер на около 564 млн. лв., който от МФ обясняват основно с по-високите разходи по сметките за средства от ЕС, където за разлика от предходните месеци се очаква дефицит.

Приходите и помощите по КФП към 30 октомври се очаква да бъдат 26,567 млрд. лв. (87,5% от годишния разчет), като спрямо същия период на 2014 г. се отбелязва ръст от 10,6%. Ръстът се дължи основно на по-високите данъчни и неданъчни приходи и постъпления в частта на помощите (възстановени средства от Европейската комисия), които нарастват съответно с 1,615 млрд. лв. и 930,9 млн. лева.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на България в бюджета на ЕС) към октомври са 26,510 млрд. лв., което е 80,7% от годишния разчет. Разходите за същия период на миналата година са в размер на 25,781 млрд. лева.

Разходите през последното тримесечие на годината традиционно са по-високи от отчитаните за другите тримесечия на годината поради сезонни фактори и концентрирането на по-голямата част от капиталовите разходи в това тримесечие, се отбелязва в съобщението. Сроковете при изпълнението на инфраструктурните проекти, основно свързани с усвояването на европейските средства, са съобразени с календарния строителен сезон и тяхното приключване и въвеждане в експлоатация измества окончателното разплащане към изпълнителите през последните месеци на годината.

Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена към края на октомври от централния бюджет, е 684,7 млн. лв.

Министерството публикува и данните за изпълнението на КФП към края на септември.

Към 30 септември се отчита бюджетен излишък в размер на 621,5 млн. лв., което е малко под предварителната оценка на МФ за излишък от 627 млн. лева.

Постъпилите приходи и помощи по КФП към края на септември са 24,149 млрд. лв., или 79,6% от разчетите. Разходите, вкл. вноската на България в бюджета на ЕС, възлизат на 23,528 млрд. лв., което е 71,7% от годишните разчети.

Размерът на фискалния резерв към 30 септември е 10,1 млрд. лв., в т.ч. 10,0 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 0,1 млрд. лв. вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още