IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

97 сигнала за нередности на изборите са получени на тел. 112

Те са предоставени за проверка на областните дирекции на МВР

16:16 | 01.11.15 г.
97 сигнала за нередности на изборите са получени на тел. 112

На телефон 112 са получени 97 сигнала, свързани с нарушения на изборния процес. Те са предоставени на съответните областни дирекции за извършване на проверки, съобщават от МВР.

На откритата линия в Ситуационен център в МВР са подадени 10 сигнала от граждани, като 7 от тях са съотносими към дейността на МВР, 6 от сигналите са анонимни. Изготвени са телеграми, които са изпратени до съответните областни дирекции на МВР за отношение.

Към 14.00 ч. служителите на звената на Дирекция „Български документи за самоличност“ са издали общо 151 удостоверения при изгубен, откраднат, увреден или унищожен документ за самоличност.

По-рано от МВР съобщиха, че има сигнали, че в ромския квартал "Изток" на Пазарджик група от местни активисти обикалят по домовете и приканват хората да гласуват срещу 15-20 лева, като ниската тарифа се обяснява  със слабото  гласуване в града, допълва БНР. В ОИК са постъпили и конкретни сигнали, че в село Алеко Константиново, в кафенето до махалата, новоизбраният кмет на първи тур раздава пари на всеки, който е гласувал за кмет на общината. Продължават да пристигат сигнали и от други места в региона, че кметове на села раздават пари срещу даден глас по данни на МВР към обяд.

В ОИК-Хасково е постъпила жалба, че съпругата на един от кандидатите за кмет е секретар на десета секция в училище "Любен Каравелов". От комисията отстраниха секретаря на 10-а СИК. Гласуването не беше преустановено и секцията продължи работата с нов секретар.

В Община Първомай, за която от ЦИК информираха, че е постъпил сигнал от гласоподаватели за агресивно държание на членове на Секционна избирателна комисия, изборите са започнали и протичат нормално.

На някои места в Благоевградска област изборният ден бе предшестван от ескалиращо напрежение. В Петрич седем партии заявиха, че не приемат резултатите от вота за общински съветници, но така и не внесоха жалба в ОИК. В Белица преди дни бе пребит общински лидер на една от партиите в града. Жалба в полицията е подал и горски стражар, който твърди, че политически активист му е нанесъл побой. Прокуратурата е образувала досъдебни производства по двата случая. В Гърмен и Петрич имаше най-много жалби за нарушения при първия тур на изборите, сигнали за купуване на гласове бяха подадени и в полицията, но нито един не доведе до ефективни арести.

В ОИК в Генерал Тошево е депозирана жалба от една политическа сила, че в квартал "Пастир", жителка от общината тази сутрин е агитирала пред секцията и по къщите в полза на кандидата за кмет от конкурентната партия.

Цанка Христова, председател на Общинската избирателна комисия Павел баня съобщи за „Хоризонт“, че е постъпил сигнал за купуване на ромски гласове в сладкарницата на село Манолово. От комисията са подали жалба до Районната прокуратура от жител на село Горно Сахране. Младежът се оплакал, че в дома му го посетил застъпник на един от кандидатите за кмет на общината и го заплашил, че ако гласува, ще му извади очите. От ОИК са отказали на партията, издигнала един от кандидатите за кмет на община Павел баня да увеличи броя на застъпниците, тъй като те са регистрирали 20, колкото са и секциите в общината.

Първа жалба в ОИК Добрич е депозирана от една от партиите, чийто кандидат за кмет се състезава на балотаж. В нея се казва, че хора се извозват с микробус до две секции, за да гласуват, и така се осигурява контролиран вот. Сигналът е подаден и в МВР и прокуратурата. От ОИК в момента проверяват жалбата.

В сравнение с миналата неделя, броят на жалбите в Пловдивско се откроява. Има постъпила една жалба, която представлява сигнал за това, че в една секция са влезнали в помещението повече от едни представител на определена политическа партия, която участва в балотажа. Вероятно е било недоразумение, което е отстранено веднага и не е повлияло на изборния процес, каза председателят на ОИК – Пловдив – Деница Ченгарова.

Две са жалбите в ОИК Сливен, едната за недопускане до гласуване в Старческия дом, втората е за залепени по автомобили предизборни стикери.

От ОИК Враца съобщиха, че работят по няколко жалби за незаконна агитация.

Новини за местни избори 2015 може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още