IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атакуват и промени от Закона за лечебните заведения пред Конституционния съд

Обжалва се текстът, според който НЗОК ще преценява как и с кои лечебни заведения да сключва договор

15:55 | 12.11.15 г. 1
Атакуват и промени от Закона за лечебните заведения пред Конституционния съд

Депутати от групите на ДПС, БСП лява България и Българския демократичен център са обжалвали пред Конституционния съд текстове от Закона за лечебните заведения. Това заяви на пресконференция в парламента зам.-председателят на ПГ на ДПС Тунчер Кърджалиев. Той уточни, че под жалбата са се подписали 57 народни представители, които смятат, че членове 34а и 37а от закона противоречат на Конституцията.

Законът за лечебните заведения е вторият важен закон на Петър Москов, който е атакуван в КС. Преди месеци депутати обжалваха и текстове от Закона за здравното осигуряване, свързани с разделянето на здравните пакети.

Кърджалиев обясни, че първият текст е свързан с това как НЗОК ще преценява с кои лечебни заведения да сключва договор и да закупува услуги според критерии и ред по наредба на Министерството на здравеопазването. Вторият текст повелява как да бъдат ситуирани и създавани нови лечебни заведения и нови услуги в стари лечебни заведения, отново с договор с НЗОК след преценка на Комисията по областните карти, каза той, цитиран от БТА.

„Според нас тези текстове противоречат на принципа на правовата държава, принципа за закрила на инвестициите и стопанската дейност, а също на правото на здравно осигуряване“, заяви депутатът.

Депутатът от "БСП лява България" и зам.-председател на здравната комисия Емил Райнов коментира, че би трябвало министър Петър Москов да се замисли, след като втори негов закон е обжалван в КС. Райнов допълни, че от групата са се срещнали с Българския лекарски съюз и подкрепят тяхната декларация.

Съпредседателят на ПГ БДЦ и зам.-председател на здравната комисия Красимира Ковачка заяви, че подкрепят становището на Българския лекарски съюз (БЛС). По думите й е недопустимо съсловната организация да не участва в договарянето и разпределението на финансовите средства.

Хасан Адемов от ДПС каза, че днес от групата са се срещнали с БЛС и имат еднакви позиции по проекта за бюджета на НЗОК. „Категорично отхвърляме предложения чл. 10, с който се променят 27 текста от приетия само преди няколко месеца Закон за здравното осигуряване“, посочи той.

„Категорично сме против структурата на бюджета на НЗОК, регулативните стандарти в доболничната помощ, лимитите в болничната помощ“, коментира още Адемов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Геноцидът продължава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още