IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Маргинализацията позволява развитието на радикални групи

Българският президент призова за актуализация на Стратегията на ООН за борба с тероризма

15:19 | 16.11.15 г. 2
<p>
	Росен Плевнелиев. Снимка: <em>Прессекретариат на Президентството</em></p>

Росен Плевнелиев. Снимка: Прессекретариат на Президентството

Нуждата от подобряване и разширяване на обхвата на политиките на социалната интеграция отбеляза българският президент Росен Плевнелиев по време на конференция в Париж, посветена на 70-тата годишнина от създаването на ЮНЕСКО.

По негови думи маргинализацията позволява на радикални групи да проникват в обществата и да удрят там, „където боли най-много – по нашите ценности и начина ни на живот“. В тази връзка българският държавен глава призова за по-добра интеграция чрез образование, диалог и активно гражданско поведение.

Осигуряването на икономическа перспектива за засегнатите от конфликти общества е от първостепенна важност, заяви още Росен Плевнелиев и добави, че това е отговорност на цялата международна общност.

В своето изказване президентът обръща внимание и на необходимостта от обновяване на Стратегията на ООН за борба с тероризма, пишат от прессекретариата на Президентството. „Спешно се нуждаем от приемането на План за действие, насочен към постигането на резултати“, заяви още той.

Росен Плевнелиев предупреди за надигащата се вълна от национализъм и популизъм в Европа. „Подхранвани от страховете на хората, националистически партии набират сила, като проповядват нетолерантност, омраза и ксенофобия. Нека не им позволяваме да се възползват от атаките в петък, за да си осигурят краткосрочно политическо предимство“, допълни президентът.

Според държавния глава Обединена Европа би допуснала най-голямата си грешка, ако пренебрегне основните си ценности и допусне затварянето на границите си за тези, които са различни и чиито живот е в опасност. 

"Ако постъпим така, значи терористите са победили. Това би означавало, че Париж никога няма да бъде същият - град на ярки светлини, на толерантност, на взаимно уважение и на мултикултурния диалог“, посочи президентът.

Плевнелиев изтъкна още, че най-голямото зло ще бъде спряно, когато хора с различни религиозни, етнически, културни и социални практики се обединят и заедно кажат „не“ на омразата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
stefan333
преди 8 години
Най простият неграмотен продажен и невеж президент в 1300 годишната история на България. Как можахме да изберем тоя маломник с мозък на врабче за президент? Тоя получава смс-и от Обама с наставления какво да пише и прказва. Язък че баща му е бил най големият комунист в Гоце Делчев ! Тъпоумник ако го срещна някъде ще го наплюя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"Аз не съм толкова голям ястреб и не влизам в такива теми, защото балансът в света е така крехък, че трябва много внимателно да си мерим думите. Това каза премиерът Бойко Борисов по повод изявлението на президента, че Русия планира хибридна война срещу България и Балканите."==Херман Гьоринг в Нюрнберг: Естествено, обикновените хора не искат война, нито в Русия, нито в Англия, нито в Америка, нито в Германия. Това е разбираемо. Но в края на краищата, винаги е лесно хората да се увлекат на страната на вожда, който определя политиката на страната. Това е просто. Всичко, което е нужно, е да им се каже, че ще бъдат нападнати, че те са застрашени, и сторонниците на мира да бъдат обвинени в липса на патриотизъм, като така подлагат страната на риск. Това действа еднакво във всяка страна.===Кой ни НАСАЖДА измислени врагове!? Какво се опитва това джудже? Да се мери с Гьоринг ли!? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още