IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законови промени поставят под въпрос работата на 20 хил. таксиметрови шофьори

Браншът готви протести срещу забраната шофьори да не могат да извършват превози от името на регистриран превозвач без трудов договор

10:14 | 17.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Законови промени поставят под въпрос работата на 20 хил. таксиметрови шофьори

Таксиметрови шофьори ще протестират срещу промени в законодателството, които забраняват водачи да извършват дейност от името на регистриран превозвач. Мярката влиза в сила от 21 ноември и ще коства разрешителните за работа на поне 20 хил. тасиметрови шофьори.

По тази причина и се планират протести в София на 4 декември, коментира пред БНТ Спас Атанасов от Браншовата организация на таксиметровите шофьори. По негови думи шофьорите нямат достатъчно време да изпълнят новите изисквания в Закона за автомобилните превози.

Мотивите за промяната в законодателна норма са защита на потребителите от злоупотреби, тъй като при сегашното положение няма добър контрол от страна на превозвачите към шофьорите. Не е ясно и каква част от сектора е "сив" и дали всички шофьори, които са самоосигуряващи се лица, действително внасят дължимите данъци.

В бранша не са съгласни да бъдат назначавани на трудов договор към регистрираните превозвачи. "Такава практика - шофьорите да бъдат на трудов договор, имаше преди 10 ноември, по времето на социализма", коментира Атанасов и допълни, че технически няма как да бъде върнато това положение.

По отношение за съмненията за укриване на данъци от организацията на таксиметровите шофьори призовават контролните органи да вършат по-съвестно своята работа. "Имаме сведения, че водачи и фирми не са проверявани от 5-6 години. Не внасят нищо, а не са проверявани", каза още Атанасов.

Ако не бъдат направени исканите от таксиметровите шофьори промени в законодателството, към 6 хил. таксита ще блокират столицата на 4 декември, коментират още от бранша. "Докато не бъде намерено решение на този проблем, колите ще протестират непрекъснато", категоричен беше Атанасов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още