fallback

От 23 ноември се приемат заявки за извънредно подпомагане на фермерите

Субсидиите са за производителите на месо и мляко

11:08 | 18.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

От 23 ноември 2015 г. започва приемът на заявления по схемите за извънредно подпомагане на производителите на животински продукти, съобщи Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Подпомагането ще се предоставя на производителите на краве, овче, козе и биволско мляко и на производителите на овче и козе месо, които са най-силно засегнати от спада на цените в сектора.

Схемите, по които ще може да се кандидатства, са за подпомагане на база доставки или директни продажби на краве мляко през квотния период 2014/2015 г., за брой млечни крави в стопанството, за брой овце-майки или кози-майки, както и за брой биволици. Допустимите за подпомагане производители ще бъдат оповестени публично до 19 ноември в Централното управление и областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ), както и на интернет страницата на агроминистерството и на тази на Фонда. В списъците за всеки земеделски производител ще бъде посочено количеството мляко в килограми и броят на животните, за които има право на извънредно подпомагане.

Заявленията ще се подават до 4 декември 2015 г. в съответната областна дирекция на ДФЗ. Кандидатите за подпомагане заявяват само участие в схемите, без да посочват количеството мляко или броя на животните и декларират съгласие размерът на подпомагането да бъде определен от Държавен фонд „Земеделие”.

В срок до 10 декември 2015 г. ще се определи размерът на плащането за килограм краве мляко и за едно допустимо за подпомагане животно по различните схеми. Изплащането на средствата ще се извършва по банков път от ДФЗ до края на 2015 г.

Руското ембарго и отпадането на млечните квоти са основните фактори за срив на цената на млякото в последната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:12 | 06.09.22 г.
fallback