IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 23 ноември се приемат заявки за извънредно подпомагане на фермерите

Субсидиите са за производителите на месо и мляко

11:08 | 18.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
От 23 ноември се приемат заявки за извънредно подпомагане на фермерите

От 23 ноември 2015 г. започва приемът на заявления по схемите за извънредно подпомагане на производителите на животински продукти, съобщи Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Подпомагането ще се предоставя на производителите на краве, овче, козе и биволско мляко и на производителите на овче и козе месо, които са най-силно засегнати от спада на цените в сектора.

Схемите, по които ще може да се кандидатства, са за подпомагане на база доставки или директни продажби на краве мляко през квотния период 2014/2015 г., за брой млечни крави в стопанството, за брой овце-майки или кози-майки, както и за брой биволици.

Допустимите за подпомагане производители ще бъдат оповестени публично до 19 ноември в Централното управление и областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ), както и на интернет страницата на агроминистерството и на тази на Фонда. В списъците за всеки земеделски производител ще бъде посочено количеството мляко в килограми и броят на животните, за които има право на извънредно подпомагане.

Заявленията ще се подават до 4 декември 2015 г. в съответната областна дирекция на ДФЗ. Кандидатите за подпомагане заявяват само участие в схемите, без да посочват количеството мляко или броя на животните и декларират съгласие размерът на подпомагането да бъде определен от Държавен фонд „Земеделие”.

В срок до 10 декември 2015 г. ще се определи размерът на плащането за килограм краве мляко и за едно допустимо за подпомагане животно по различните схеми. Изплащането на средствата ще се извършва по банков път от ДФЗ до края на 2015 г.

Руското ембарго и отпадането на млечните квоти са основните фактори за срив на цената на млякото в последната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още