fallback

Климатични промени ще засегнат земеделието, енергетиката и туризма в България

Южно от Стара планина климатът ще става средиземноморски, а на север нивите ще се превръщат в пустиня, предупреждават еколози

13:56 | 19.11.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В бъдеще в България се очакват промени в климата, повишаване на температурните нива и намаляване на валежите и водните запаси. Това заяви Христо Дунчев, директор на Централно и Източноевропейския екологичен център. Той представи "Рейтинг на страните от ЕС по дейността им за адаптация към климатичните изменения", предава БТА.

Според еколозите климатът южно от Стара планина ще става все по средиземноморски, а на север плодородните земи бавно ще опустиняват. Дунчев заяви, че има опасност земите на север да се превърнат в пустиня и да не могат да бъдат използвани, но не и в близките пет-шест години. 

Селското стопанство, лесовъдството, енергетиката и туризмът ще бъдат засегнати от температурните тенденции и валежните нива. По-уязвими занапред ще бъдат пролетните земеделски култури, засети върху неплодородни почви, както и обработваемите земи в Югоизточна България, предупреждават еколозите.

Дунчев добави, че климатичните промени могат да доведат до изсушаването и унищожаването на повече от половината гори в страната и до по-нататъшно ограничаване на водните ресурси. По думите му годишният речен отток вероятно ще намалее в близките години и ще доведе до утежняване на достъпа до питейни води, отразявайки се на работата на ВЕЦ-овете.

От центъра предлагат да се предприемат мерки по превенция, организация на труда при настъпване на бедствия, причинени от климатични промени, отстраняване на последници и компенсиране на щетите.

Според проучването към септември тази година, България е сред страните в ЕС с най-нисък рейтинг на дейност за адаптация към глобалните изменения на климата, но е сред първите места по развитие на възобновяеми източници на енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:39 | 12.09.22 г.
fallback