IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Климатични промени ще засегнат земеделието, енергетиката и туризма в България

Южно от Стара планина климатът ще става средиземноморски, а на север нивите ще се превръщат в пустиня, предупреждават еколози

13:56 | 19.11.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Климатични промени ще засегнат земеделието, енергетиката и туризма в България

В бъдеще в България се очакват промени в климата, повишаване на температурните нива и намаляване на валежите и водните запаси. Това заяви Христо Дунчев, директор на Централно и Източноевропейския екологичен център. Той представи "Рейтинг на страните от ЕС по дейността им за адаптация към климатичните изменения", предава БТА.

Според еколозите климатът южно от Стара планина ще става все по средиземноморски, а на север плодородните земи бавно ще опустиняват. Дунчев заяви, че има опасност земите на север да се превърнат в пустиня и да не могат да бъдат използвани, но не и в близките пет-шест години. 

Селското стопанство, лесовъдството, енергетиката и туризмът ще бъдат засегнати от температурните тенденции и валежните нива. По-уязвими занапред ще бъдат пролетните земеделски култури, засети върху неплодородни почви, както и обработваемите земи в Югоизточна България, предупреждават еколозите.

Дунчев добави, че климатичните промени могат да доведат до изсушаването и унищожаването на повече от половината гори в страната и до по-нататъшно ограничаване на водните ресурси. По думите му годишният речен отток вероятно ще намалее в близките години и ще доведе до утежняване на достъпа до питейни води, отразявайки се на работата на ВЕЦ-овете.

От центъра предлагат да се предприемат мерки по превенция, организация на труда при настъпване на бедствия, причинени от климатични промени, отстраняване на последници и компенсиране на щетите.

Според проучването към септември тази година, България е сред страните в ЕС с най-нисък рейтинг на дейност за адаптация към глобалните изменения на климата, но е сред първите места по развитие на възобновяеми източници на енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
За валежите не знам, обаче ако се погледнат данните за мъглите в София напр. от последните 3 год. нещата никога не са били толкова зле. Ако не се вземат светкавични мерки за PM10 и за CO2 нещата няма как да се оправят.Един академик-клоун разправяше по TV как щял да прави 'чисти въглища' - аман от смешници. И как щял да разлага CO2 -айде, бе. Идеята на цялото мероприятие с горене на въглища е да се извлече химичната енергия от горенето на въглерода (окисляване с кислород). Обратната реакция на директно разлагане консумира повече енергия (поради загуби от процеса на обработка). Ако академикът разполага с чиста енергия за да разлага CO2, защо просто не ползва тази чиста енергия като енергия, ами ще гори въглища и ще разлага обратно CO2 ...с к.п.д. не повече от 60%. Няма никаква икономическа логика.Единственото, което има някаква логика като икон. и екологичен ефект от разлагането на CO2 е да се събира CO2 от въздуха (или от комина) и да се синтезира CH4 (гориво) на база соларна термична
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
fras
преди 8 години
Дунчев заяви, че има опасност земите на север да се превърнат в пустиня и да не могат да бъдат използвани, но не и в близките пет-шест години. --------------------------------------------Глупости!Кога ще е това - в близките 7-8 години ли?И на какъв количествен и качествен анализ се базира твърдението му, че валежите и водните запаси ще намаляват? На последните 2-3 години ли?Ако се порови човек в мрежата ще открие, че апокалиптични прогнози за глобално затопляне има още от преди 25 години. И в тях се твърди, че след 20-25 години, т.е. в наше време, ще се случат страшни неща.Сега се копи-пействат същите "анализи", пак за следващите 20-25 години.Само се сменя началната дата, т.е. от днес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още