IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителите на храни държат 5,4% от общия износ на България

Оборотите в сектора надхвърлят 4 млрд. евро, отчете зам.-министърът на икономиката

16:10 | 19.11.15 г.
Производителите на храни държат 5,4% от общия износ на България

В сектор „Производство на храни“ в България икономическа дейност осъществяват 4 882 компании. Техният годишен оборот е 4,1 млрд. евро, а делът в общия износ на страната – 5,4 на сто. Тези данни даде зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева по време на форума „Храни и напитки от слънчева България“, който се провежда в Букурещ. 

Производителите на напитки в България са 580 с оборот от 801 млн. евро. Компаниите в сектора изнасят продукция на обща стойност от 85,5 млн. евро, допълни още тя.

„Румъния е коректен партньор на България в рамките на ЕС“, отбелязва Визиева, цитирана от пресцентъра на икономическото министерство. Двустранните отношения обаче могат да бъдат задълбочени и един от начините е включването на нови продукти и услуги, като например етнотуризма.

Статистиката на Министерството на икономиката за 2014 година показва, че стокообменът между двете държави е на обща стойност от 3,53 млрд. евро, което е ръст от 2,7 на сто спрямо предходната година. Износът на български стоки расте с 1,7% до 1,74 млрд. евро, а вносът на румънски стоки у нас се увеличава с 3,7% до 1,78 млрд. евро.

Основен дял в износа ни към Румъния се държи от железни пръти, трактори и други машини за събиране на реколтата. От северната ни съседка внасяме предимно нефтени масла и нефтен газ и други газообразни въглеводороди.

През 2014 година малко над 947 хил. румънци са посетили страната ни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още