IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай предлага да изгради центрове за промотиране на българския бизнес

Търговията със земеделски и хранителни стоки между България и Китай е нараснала два пъти за последните три години

14:21 | 23.11.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: МЗХ</em></p>

Снимка: МЗХ

Китай е готов да финансира и изгради на собствена територия центрове за промотиране на България и българския бизнес. Това стана ясно по време на среща на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева с Джонатън Гу, вицепрезидент на Агенцията за малки и средни предприятия на Шанхай, и Баи Хуан Яо, генерален директор на Федерацията на бизнеса на Шанхай.

Центровете ще представят възможностите за инвестиции и бизнес в България, както и търсенето на търговски партньори между фирмите от двете страни. Освен това ще подпомагат и за привличането на китайски туристи у нас.

Агенцията за малки и средни предприятия на Шанхай вече води разговори с Чехия за създаването на подобни центрове.

„Надявам се да ги изпреварим и първото споразумение да бъде сключено с България“, е заявила на срещата Захариева, цитирана от пресцентъра на ИАНМСП. Тя покани делегация от двете организации да посети България и да започне работа по изграждането на центровете.

Китайската страна предлага първият такъв да бъде направен в Шанхай. Финансирането ще бъде изцяло от китайска страна.

Търговията със земеделски и хранителни стоки между България и Китай през последните години все повече се разширява. За последните три години е нараснала два пъти. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на инвестиционния форум „Инвестирай в България. Разшири се в Европа”, организиран в Шанхай от Българската агенция за инвестиции, съобщиха от правителствената пресслужба.

Танева е дала за пример износа на царевица, който е нараснал 50 пъти, а износът на качествени вина - два пъти.

,,Страната ни е на първо място по производство и качество на розово и лавандулово масло”, е посочила още Танева. Тя е допълнила, че биологичното ни производство за последните 5 години нараства до 5 пъти. Площта със селскостопанско предназначение през 2014 г. е половината от цялата територия на страната.

Танева е отбелязала, че страната ни е с трайна тенденция за износ на слънчогледово масло, както и е сред водещите в износа на пшеница и царевица в рамките на ЕС.

„Работим чрез няколко програми за различни сектори. До 2020 г. за всички предприемачи в земеделието ще бъдат на разположение 3,1 млрд. евро по няколко програми. Основната цел на инвестициите е модернизиране на стопанствата“, е казала още Танева.

Възможностите за инвестиции в България бяха представени на инвестиционния форум в Шанхай, в който участваха над 100 китайски компании. Премиерът Бойко Борисов, шестима министри и депутати са в Китай по повод Четвъртия форум на правителствените ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още