IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кунева: Българското членство ще подсили Шенгенското пространство

Трябва да поставим сигурността на първо място, смята вицепремиерът

22:58 | 23.11.15 г. 5
Кунева: Българското членство ще подсили Шенгенското пространство

Членството на България и Румъния ще подсили Шенгенското пространство, което е зона за сигурност, смята вицепремиерът Меглена Кунева. Пред БНТ тя посочи, че последните събития са показали колко несъстоятелен е аргументът, че членството трябва да бъде обвързано със съдебната реформа.

Кунева определи и като неприемлива тезата на някои страни, че България и Румъния трябва да изпълняват същите изисквания като членовете на Шенген, но да нямат достъп до информационната система на пространството, пише пресцентърът на "Движение България за гражданите".

Вицепремиерът критикува и бавните решения на ЕС. Тя даде за пример директивата за пасажерите на авиокомпаниите, която се подготвя от 5-6 години. Причината за нейното забавяне са споровете около споделянето на личните данни на пътуващите.

"Ние поставяме сигурността на първо място и точка - светът е друг и изисква от нас нови подходи", каза Кунева.

Тя посочи още, че киберсигурността е вторият сектор, в който трябва да се решават проблеми. Нападенията вече не са по конвеционален път - с танкове и самолети, а през интернет и комуникациите, обясни вицепремиерът.

Тази война цели да унищожи нашият свят, нищо по-малко, и заплахите няма да спрат. Затова трябва да се разбиват мрежите им, да пазим хората, данните да не попадат в лоши ръце, а различните групи от обществото да не се чувстват изолирани и отчуждени, за да не изпадат, категорична е Кунева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 20 rate down comment 0
mrynmryn
преди 8 години
Те почнаха да говорят за разпада на Шенген...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 37 rate down comment 2
honaniga
преди 8 години
A бе какъв Шеннген. Та да ми се навъдят разни терористи от Западна ЕвропаНа митницата проверка и то от гранични войски. И въпроси" Какво ще правиш, при кого отиваш, къде отиваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 40 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
Вредно, неадекватно човече. Абе Пръмовица, кво да кажа повече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
И те не ни искат ...спи спокойно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 42 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
България в никакъв случай НЕ трябва да влиза в Шенген защото това значи премахване на граничния контрол и възможност на стотици хиляди опасни терористи от Франция, Белгия, Швеция и Германия да минават необезпокоявани през страната. Не искаме нито Шенген нито евроинтеграция, разберете го най-накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още