IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: България пази много по-стриктно границите си от държавите в Шенген

Според премиера страната ни няма да има ангажимент в евентуална операция на цяла Европа спрямо "Ислямска държава"

12:52 | 19.11.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Борисов: България пази много по-стриктно границите си от държавите в Шенген

Шенгенската информационна система не работи на практика, коментира пред журналисти в Благоевград премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА.

"Това е вече повече от факт“, каза министър-председателят. „Държавите, които са в Шенген, особено Гърция, изобщо не изпълняват ангажиментите по договора. И обратно, България, която не е в Шенген, много по-стриктно пази своите граници. Да не говорим за държави като Австрия и Унгария, където бежанският поток минава по начин, който не е описан в Шенгенското споразумение". 

"България показва, че много успешно си пази границите", заяви премиерът.

"Дори видяхте при един абсолютно фалшив сигнал как бързо се задействаха всички наши служби в Бургас, защото един пиян поляк си бърборел вътре и се вдигна такава голяма тревога“, каза министър-председателят. „Но това пък беше като един вид тренировка за, не дай Боже, ако има истински сигнал".

"Последните няколко дена на границите имаме нула емигранти, сиреч все повече за тях е ясно, че България е държава, през която не може да минат безнаказано", каза още Борисов. По думите му се полагат огромни усилия от службите за сигурност и от Гранична полиция, както и от подразделенията на армията.

"Колкото по-малко се споменават тези думи, толкова по-добре, винаги съм го казвал" - така министър-председателят отговори на въпрос дали има информация представители на "Ислямска държава" да са част от емигрантската вълна и да са на територията на България.

Попитан доколко има истина в това, което се тиражира от снощи насам, че с български автомати се е стреляло при атентатите в Париж, Борисов каза, че се тиражират много работи.

"Но за да се каже, че е български автомат, трябва да ни пратят автомата тук, за го изследват нашите експерти. В последните 15-20 години такъв автомат не е изнасян, това мога да ви кажа със сигурност, те се следят. Ако някъде има от 80-те години продадено и останало там, но това са хипотези, които нито мога да опровергая, нито да потвърдя, докато не ни изпратят официално самия автомат. Тогава нашите експерти могат да кажат дали е произведен в България. Към този момент такова искане и такава информация нямаме", добави премиерът.

Бойко Борисов отговори отрицателно на въпрос дали България ще има ангажимент в евентуална операция на цяла Европа спрямо „Ислямска държава“.

"Не, винаги съм декларирал, че сме страна, която не воюва, и настояваме по дипломатически път да се решат тези проблеми", заяви той. "Защото когато пращаш самолети и ракети, не може да очакваш мир от другата страна. И трябва да си направим и ревизия на нашето поведение, говоря на нашето - като Европейски съюз, като НАТО, като евроатлантически страни, дали винаги външната ни политика е била адекватна. Дали това, което сме правили, е донесло очакваните резултати", коментира българският премиер.

Премиерът заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министъра на младежта и спорта Красен Кралев бе днес в Благоевград за официалното откриване на два обновени блока по националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и на нов плувен басейн в двора на Осмо СОУ "Арсени Костенцев", който е част от новия спортен комплекс в кв. "Еленово" в областния град.

Преди това в Дупница Бойко Борисов, Лиляна Павлова и Красен Кралев прерязаха лентата на нова спортна зала.

Новата зала е с капацитет от 1505 места и отговаря на всички изисквания за провеждане на международни срещи по най-различни спортове. В четириетажната административна сграда са изградени съблекални, офиси за клубовете, ВИП ложа, журналистически кабини, зала за пресконференции, електронни табла, сауна, парна баня и фитнес. Капацитетът на предишната зала беше от 765 места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
*** цирка - след издънката с убийството на бежанеца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още