fallback

27% от българите са убедени в уменията си да започнат бизнес

Страхът от фалит е основната спирачка, показва проучване

15:15 | 25.11.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

27% от българите са убедени, че притежават нужните умения да започнат бизнес, като над 1/3 от тях (42%) имат желание да станат предприемачи. Нагласите съм предприемачеството са изследвани в проучване на Amway за 2015 г., съобщи българското подразделение на компанията. В доклада за общо 44 държави България е включена за първи път.

Акцент в проучването са важността и нуждата от системни и постоянни усилия, които да засилят предприемаческия дух сред българите и да начертаят конкретни действия.

Една трета от българите считат, че превръщането им в предприемачи би ги направило независими от работодател, а друга една трета твърди, че това би ѝ донесло допълнителен доход. Само за сравнение, средно делът на готовност в световен план е 43%, а на ниво Европа – 38%.

За българите основната пречка пред реализирането им като предприемачи се крие в страха от провал. Трима от четирима отговорили или 78% изтъкват тази причина за главната, която ги отказва, което е доста по-слабо изразено в Европа (69%) и света (70%).

Страхът от провал при сънародниците ни се асоциира най-вече със страх от фалит и от икономическа криза. По-малко от един от десетима интервюирани смятат, че българското общество насърчава и стимулира предприемачеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:45 | 11.09.22 г.
fallback