fallback

България предлага на китайския бизнес достъп до пазара на ЕС

Надяваме се Китай да ускори процедурата за разрешение на внос на български храни, коментира премиерът Борисов в Пекин

10:15 | 26.11.15 г. 1

Китай е първостепенен партньор на България и има големи възможности за задълбочаване на сътрудничеството между двете държави, коментира българският премиер Бойко Борисов по време на среща с китайския си колега Ли Къцян в Пекин.

Страната ни гледа позитивно на китайските фирми с интерес към пазарите в ЕС, които могат да установят свои представителства, логистични бази, както и производствени мощности и центрове у нас, стана ясно още след срещата на двамата премиери.

„Нашите приоритети са увеличаване на китайските инвестиции в България, разширяване на обема и разнообразието от български продукти на китайския пазар и стимулиране на туристическия обмен“, обясни Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Страната ни се надява Китай да ускори и процедурите за внос на български земеделски и хранителни продукти, а също така и да бъдат намерени взаимноизгодни модели за успешно изпълнение на приоритетни инфраструктурни проекти, смята още той.

Китай е първата държава извън ЕС, която допринася за реализацията на Плана "Юнкер" - инвестиционния план за съживяване на европейската икономика, отбеляза Бойко Борисов по време на бизнес форум в Шанхай. Той очаква събитието да даде импулс на нови бизнес партньорства, които да бъдат от интерес и за двете страни.

По време на визитата си в Китай премиерът Борисов изрази подкрепа за лансираната от президента Си Дзинпин инициатива за изграждане на нов път на коприната „Един пояс, един път”. Според него е добре да се търси синергията между тази инициатива, формата „16+1“ (Китай и 16-те държави от Централна и Източна Европа) и новата платформа за свързаност ЕС-Китай.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:05 | 13.09.22 г.
fallback