IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Икономическите реалности изискват задълбочаване на диалога с Китай

Китайски инвеститор ще изгради най-големият завод за преработка на фуражи у нас

12:22 | 24.11.15 г.
Борисов: Икономическите реалности изискват задълбочаване на диалога с Китай

Днешните икономически реалности обуславят задълбочаването на диалога между Европа и Китай, коментира българският премиер Бойко Борисов по време на Четвъртата среща на правителствените ръководители на държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Китай, която се провежда в гр. Суджоу.

Според Борисов инициативата "16+1" (която включва Китай и страните от ЦИЕ) предоставя важна платформа за координиране на съвместни действия за ускоряване на икономическото развитие и повишаване на жизненото равнище, предаде БТА. Той оцени положително и постигнатото през изминалите 4 години по линия на инициативата, благодарение и на активната роля на България в нея. 

"Целта ни е да се засили прагматичното, ориентирано към резултати сътрудничество в областта на търговията, селското стопанство, транспорта, машиностроенето, информационните технологии", посочи Борисов.

Съвместна работна група пък ще търси изгодни модели за изпълнение на инфраструктурни проекти, съобщи още българският премиер.

За България ще бъде чест да организира през 2016 г. в София среща на кметовете на столиците на 17-те държави, стана ясно още от неговите думи. 

Междувременно Министерството на земеделието съобщи, че до два месеца китайски инвеститор ще започне изграждането на най-голямото предприятие за преработка на фуражи в България. То ще бъде  на територията на област Добрич.

Пред журналисти в Китай ресорният министър Десислава Танева уточни, че китайски инвеститори проявяват все по-голям интерес от инвестиции в България. „Има още няколко инвеститора, които работят с предварителни проучвания за изграждане на производствени мощности за фуражи”, подчерта тя.

Основният интерес е към производството на храни, зърнени суровини и производството от тях на фуражи за животни, които да бъдат изнасяни в Китай за задоволяване на потребностите на местното животновъдство. Министър Танева уточни още, че освен към храни за животни, китайските инвеститори имат интерес към слънчогледа и производството на олио.

"Надявам се още следващата година китайското правителство да даде одобрение на още процедури за износ на храни", каза още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още