fallback

БЛС иска Здравната каса да увеличи броя на направленията за декември

Съсловната организация не намира разумно обяснение за решението на НЗОК да намали с около 20% регулативните стандарти

13:05 | 26.11.15 г.

Българският лекарски съюз (БЛСЧ поиска Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да увеличи броя на направленията за декември.

БЛС не намира разумно обяснение на решението на Здравната каса да намали с около 20% регулативните стандарти на лекарите от извънбоничната помощ за четвъртото тримесечие на тази година. Това се казва в писмо на председателя на лекарския съюз д-р Венцислав Грозев, публикувано на сайта на съсловната организация. Според него от данните за бюджетното изпълнение на Касата е видно, че не се очаква преразход в първичната и специализираната извънболнична дейност, както и при медико-диагностичните дейности. 

„С цел да се осигури нормална дейност на лечебните заведения при обслужването на здравноосигурените лица, настоявам да се отпуснат допълнително, чрез РЗОК, брой направления за специализирани медицински дейности и стойности за медико-диагностичните дейности и същите да бъдат разпределени на изпълнителните на медицински дейности за месец декември на настоящата година“, се посочва в писмото, адресирано до управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов и председателя на Надзорния съвет Кирил Ананиев.

В писмото се уточнява и че не бива да бъдат налагани санкции на лекарите, докато не се установи по безспорен начин, че вследствие на превишаване на регулативните стандарти е настъпило увреждане на бюджета на НЗОК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:07 | 09.09.22 г.
fallback