IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дейвид Камерън: България е пример как се охранява външна граница на ЕС

Гарантираме сигурността не само на българските, но и на европейските граждани, посочи Бойко Борисов

16:45 | 04.12.15 г. 1
<p>
	На границата. <em>Снимка: МС</em></p>

На границата. Снимка: МС

България е пример как се охранява външна граница на Европейския съюз. Европейските държави, изправени пред нарастващия мигрантски поток, трябва да се поучат от България как да подобрят външния си контрол. Това каза британският премиер Дейвид Камерън по време на посещението си у нас, след като премиерът Бойко Борисов го запозна с организираната от България охрана на държавната граница, външна за Европейския съюз.

Двамата премиери пристигнаха днес с хеликоптер на ГКПП Лесово и обходиха оградата, изградена на територията на област Ямбол на българо-турската граница, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Премиерът Камерън посочи, че е силно впечатлен от ефективността на охраната и коментира, че страната ни може да бъде давана за пример за спазване на шенгенските критерии.

„Важно е Европа да има сигурни външни граници и тук, в България се вижда, че премиерът и правителството са изключително ангажирани с този въпрос. България има морска граница, има и сухопътна граница с Турция, която охранява, и смятам, че това е реален пример как нещо, ако е истински приоритет, може да бъде постигнато. Трябва да продължим да ги подкрепяме в тези важни задачи, които изпълняват“, заяви Камерън.

Бойко Борисов изтъкна, че гледаме изключително отговорно на задълженията си като държава-член на ЕС. „С предприетите мерки гарантираме сигурността не само на българските, но и на европейските граждани”, подчерта той.

При инспекцията на оградата по границата ръководителите на правителствата на България и Великобритания са коментирали необходимостта от солидарност и обединени действия на всички държави-членки за спиране на мигрантската вълна и преодоляване на кризата в Европа.

Борисов и Камерън са коментирали, че това може да стане чрез разрешаване на проблемите от техния първоизточник, чрез подкрепа на усилията на Турция за овладяване на бежанските потоци и чрез ефективно прилагане на сключените реадмисионни споразумения с ключови трети държави.

При посещението в регионалната дирекция на „Гранична полиция” в Елхово пред британската делегация е представена създадената организация за контрол на границата, системата за видеонаблюдение, както и другите предприети мерки за възпиране на нелегалните мигранти, за тяхната проверка и регистриране.

По данни на МВР през 2015 г. са задържани 29 308 незаконни мигранти, а 5150 бежанци са получили статут. Охраната на българо-турската граница е подсилена с допълнителен брой служители, включително на Фронтекс и специализирани патрули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
КонграчулейшЪН дженерал! Още 3 папи да те погалят по православната главица - компир
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още