IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на промишленото производство се ускорява до 1% през октомври

На месечна база се регистрира минимално повишение от 0,1%

12:28 | 08.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Ръстът на промишленото производство се ускорява до 1,0% през октомври спрямо същия месец на миналата година, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) от днес. За сравнение, през септември индексът на промишленото производство* отчете ръст от 0,8%, докато през август повишението беше от 4,3 на сто на годишна база.

Спрямо предходния месец промишленото производство в България е нараснало с 0,1%, сочат още данните на НСИ. През септември промишлеността произведе с 0,8% по-малко на месечна база, а през август продукцията на този отрасъл се сви с 0,2%.

През октомври продукцията на преработващата промишленост е с 1,9% повече спрямо септември, докато намаление има в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 0,6%, и в добивната промишленост – с 12,3%. Що се отнася до преработващата промишленост, по-значително се покачва продукцията от ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 16,9%, производството на тютюневи изделия – с 15,9%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 13,3%. По-съществен спад на месечна база е регистриран при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм – с 5,2%, производството на мебели – с 4,5% и производството на превозни средства, без автомобили – с 3,6%.

Ако сравним произведеното през този октомври със същия месец на миналата година, отново ръст има при преработващата промишленост – с 4,4%, а спад – в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 5,9%, и в добивната промишленост – с 9,3%.

Изменение на индекса на промишленото производство на годишна база по месеци (в %)

На годишна база по-съществен прираст на продукцията на преработващата промишленост се забелязва при производството на превозни средства, без автомобили – с 29,4%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 16,1%, производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 14,9%. Най-голямо намаление на производството има в производството на тютюневи изделия – с 18,8%, производството на основни метали – с 10,4 и производството на химични продукти – 10,4%, сочи още статистиката.

* Индексите не измерват действителното равнище на производството, а оценяват средното изменение на производството между два времеви периода. За оценката на индексите се извършва представително наблюдение на предприятията от промишлеността, като извадката обхваща предприятия, чийто годишен оборот надхвърля 97% от оборота на цялата промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още