fallback

Грозев: Нужно е преразпределение на бюджета за здраве

Повече пари за първична и специализирана извънболнична помощ ще облекчат болниците, каза председателят на БЛС

10:44 | 15.12.15 г. 2

Трябва да се направи преразпределение на бюджета за здраве за следващата година, така че да се завиши бюджетът за първична и специализирана извънболнична помощ. Така ще се облекчи болничната помощ и тя ще се справи с наличния ресурс без проблем, каза пред БНТ председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев.

Той напомни, че общият бюджет за здраве за 2016 година е 3,2 милиарда лева, което е със 129 милиона лева повече от предходния бюджет. Според Грозев бюджетът следва да се преразпредели чрез използване на средства от резерва на Здравната каса. За първична помощ в момента са заложени около 180 млн. лева, които трябва да се увеличат до около 200 млн. лева. Със същата сума – около 20 млн. лева, БЛС предлага да се завиши и бюджетът на специализираната извънболнична помощ.

Целта на реформата е да облекчим болничната система, обясни Грозев. По думите му само така ще се мотивират колегите в доболничната помощ да свършат по-добре своята работа и да няма такъв наплив за приемане в болниците, както е в момента.

Над 2 милиона са хоспитализациите за миналата година, напомни Грозев. Ако този брой се запази и догодина и в същото време се направи преразпределение на бюджета, така че да се облекчи болничната помощ, тя ще се справи с наличния ресурс без проблем, прогнозира председателят на лекарския съюз. Тогава може да се говори и за повишение на цените на някои клинични пътеки, отбеляза Грозев.

Според председателя на БЛС е възможно да възникнат проблеми във връзка със здравната карта или бюджетирането, но пациент без лечение няма да остане. Гаранция за това е моралът на българските лекари, увери той.

Работи се и в посока да бъдат създавани по-добри условия за работа на младите специалисти, каза още Грозев. Той съобщи, че днес ще бъдат раздадени 61 стипендии на млади лекари-специализанти и редовни докторанти. Такива стипендии се раздават вече четвърта година. Това са част от действията, които ръководството на съсловната организация предприе, за да повиши мотивация на младите лекари да останат и да работят в България, поясни председателят на БЛС.

Едва ли ще се забавят реформите в сектора заради политическите трусове в момента, смята Грозев.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:46 | 13.09.22 г.
fallback