IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грозев: Нужно е преразпределение на бюджета за здраве

Повече пари за първична и специализирана извънболнична помощ ще облекчат болниците, каза председателят на БЛС

10:44 | 15.12.15 г. 2
Грозев: Нужно е преразпределение на бюджета за здраве

Трябва да се направи преразпределение на бюджета за здраве за следващата година, така че да се завиши бюджетът за първична и специализирана извънболнична помощ. Така ще се облекчи болничната помощ и тя ще се справи с наличния ресурс без проблем, каза пред БНТ председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев.

Той напомни, че общият бюджет за здраве за 2016 година е 3,2 милиарда лева, което е със 129 милиона лева повече от предходния бюджет. Според Грозев бюджетът следва да се преразпредели чрез използване на средства от резерва на Здравната каса. За първична помощ в момента са заложени около 180 млн. лева, които трябва да се увеличат до около 200 млн. лева. Със същата сума – около 20 млн. лева, БЛС предлага да се завиши и бюджетът на специализираната извънболнична помощ.

Целта на реформата е да облекчим болничната система, обясни Грозев. По думите му само така ще се мотивират колегите в доболничната помощ да свършат по-добре своята работа и да няма такъв наплив за приемане в болниците, както е в момента.

Над 2 милиона са хоспитализациите за миналата година, напомни Грозев. Ако този брой се запази и догодина и в същото време се направи преразпределение на бюджета, така че да се облекчи болничната помощ, тя ще се справи с наличния ресурс без проблем, прогнозира председателят на лекарския съюз. Тогава може да се говори и за повишение на цените на някои клинични пътеки, отбеляза Грозев.

Според председателя на БЛС е възможно да възникнат проблеми във връзка със здравната карта или бюджетирането, но пациент без лечение няма да остане. Гаранция за това е моралът на българските лекари, увери той.

Работи се и в посока да бъдат създавани по-добри условия за работа на младите специалисти, каза още Грозев. Той съобщи, че днес ще бъдат раздадени 61 стипендии на млади лекари-специализанти и редовни докторанти. Такива стипендии се раздават вече четвърта година. Това са част от действията, които ръководството на съсловната организация предприе, за да повиши мотивация на младите лекари да останат и да работят в България, поясни председателят на БЛС.

Едва ли ще се забавят реформите в сектора заради политическите трусове в момента, смята Грозев.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Ама това не става само с финансиране , трябва самите дейности да се изнасят по програма и да има план кое и кога ще бъде . Но като се има предвид че болничното лечение в БГ е 10 пъти по-евтино от доболничното лечение в много страни , защо да не си позволим този лукс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Ironhorse
преди 8 години
Нужно е да се разреши частна здравна каса и индивидуални здравни застраховки.Тогава и само тогава ще спре безумното крадене на събрани пари по здравни вноски.ГЕРБ/ДПС/РБ/Атака/БСП/АБВ/НФСБ обаче се облажват, така че реформа всякаква забравете.А да има реформа, вече ще се чака по два месеца за направление.ай да ви ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още