IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса дължи 136 млн. лв. на чужди здравни фондове

Осигурени са средства за изплащане на сумите, за които е изтекъл 18-месечният безлихвен срок

14:48 | 18.12.15 г. 2
Здравната каса дължи 136 млн. лв. на чужди здравни фондове

136 млн. лв. е общата сума на исковете към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от чужди здравни фондове. Това каза пред журналисти Ганка Аврамова, директор на дирекция „Бюджет и финансови параметри” в НЗОК, цитирана от агенция „Фокус”.

Аврамова уточни, че започва издължаването на сумите, за които е изтекъл 18-месечният безлихвен срок, които са близо 60 млн. лв. На днешното си заседание Надзорният съвет на НЗОК е решил чрез бюджета за следващата година сумата от 60 млн. лева да се насочи за изплащането на стари задължения към западните здравни фондове.

„Надзорният съвет пое отговорността на всяко тримесечие да се следи изпълнението на разплащанията по тези искове. Така сме разчели исковете, че ние не сме влезли в режим на лихви, а започваме да плащаме първите искове от предходните периоди, които започват да има лихви“, поясни Аврамова. По думите ѝ следващата година ще бъдат прехвърлени за следващия бюджетен период исковете, които предстоят да влязат в режим на лихви.

До подписването на Националния рамков договор (1 април 2016 г., бел. ред.) средствата за болниците ще се разпределят по досегашните правила.

Отчетената от НЗОК надлимитна дейност, извършена от болниците, е 54,9 млн. лв. за периода март-ноември 2015 година. В нея са включени и средствата за използваните медицински изделия. Тази дейност по думите й болниците нямат право да я фактурират. НЗОК няма законово основание да я плати на болниците, подчерта Аврамова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
А пари за машинарийки за пръстови отпечатъци в болници и аптеки, откъде парички за тях?Или те ще са подарък от братския американски народ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още