IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли опасност държавите от ЕС да спрат да приемат български пациенти?

НЗОК е задлъжняла към западноевропейски здравни фондове, в бюджета за разплащане с тях са заложени само 60 млн. лева

11:19 | 09.12.15 г. 3
Има ли опасност държавите от ЕС да спрат да приемат български пациенти?

За опасност държавите от Европейския съюз (ЕС) да спрат да приемат български пациенти, за които плаща Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) алармира д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Германците са поискали вече спешна среща с България, на която да се обсъдят наши задължения към техни фондове, съобщи Хасърджиев пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че в бюджета за следващата година са заложени 60 млн. лева, за да се изплатят стари задължения към западноевропейски здравни фондове. Необходимата сума обаче е 135 млн. лева.

„По-големият проблем е, че западните държави ще спрат да приемат български граждани за лечение, което ще е нарушение на европейското законодателство. Това се дължи на неплатени суми от 2013 г., а според силата на европейските документи гратисният период е 18 месеца", коментира д-р Хасърджиев.

Абсолютно всеки гражданин може да получи лечение при спешен случай на територията на ЕС за сметката на държавата, от която е, отбеляза д-р Хасърджиев. Много държави плащат пълния пакет за лечение на гражданите си, отбеляза той.

Ако у нас се стимулира лечебният туризъм, подобно на Турция, може да се попълнят много дупки в здравеопазването, подчерта експертът. По думите това е доходоносен бизнес, но държавата трябва да се намеси и да се промотират условията за лечение, както и да се гарантира неговото качество.

Почти всички областни комисии са приключили работа по Националната здравна карта и предстои разглеждането й, съобщи още д-р Хасърджиев. Той изрази надежда тя да бъде приета до края на 2015 г.

Потребностите за здравеопазване в различните области на страната се променят постоянно, отбеляза той. По думите му Националната здравна карта отразява от какво има нужда обществото в момента.

"Всяка година се увеличава броят на болниците - това не е лошо, ако се затварят старите. Но това не се прави, а се увеличава разходът на НЗОК за болници", коментира още д-р Хасърджиев. Националната здравна карта трябва "да показва нуждите" и НЗОК да направи така, че здравните заведения да се конкурират помежду си, отбеляза той.

"Нужно е да си оправим болниците, качеството, стандартите и знанията на лекарите, така че да задържим гражданите си у нас", подчерта д-р Хасърджиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още