IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За зимното поддържане на пътищата са налични с 500 машини по-малко от нужните

Техниката ще бъде преоборудвана при прогноза за сняг, обясни Лиляна Павлова

14:58 | 18.12.15 г.
<p>
	Лиляна Павлова показа карта за осигурените пясък и химикали за пътищата. В червените зони наличните материали са под 50% от необходимите за зимния сезон.</p>

Лиляна Павлова показа карта за осигурените пясък и химикали за пътищата. В червените зони наличните материали са под 50% от необходимите за зимния сезон.

За поддържането на 20 хил. км републиканска мрежа са налични 2740 машини, при необходими 3250. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

На места техниката е осигурена, но не е преоборудвана, тъй като още е по строителните обекти. Този компромис се прави, тъй като изтича срокът за приключването на обекти, финансирани с евросредства. Изпълнителите са декларирали, че могат до 24 часа след данни за сняг да преоборудват машините с гребла.

Имало и нередности - някои машини не са в добра изправност, греблата са счупени или липсват шофьори.

Тази година правим компромис заради критичните европроекти, но не и за планинските региони и проходи и транзитните коридори, каза Лиляна Павлова.

Тя допълни, че като цяло са осигурени пясък и химикали, а ако пропуските не бъдат отстранени до началото на януари, ще бъдат налагани санкции.

Министърът коментира, че приоритетно са сключени шест договора за зимното поддържане на магистралите и 26 контракта за републиканска мрежа. След това според наличните средства се възлагат дейности за второкласни и третокласни пътища.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още