IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мини Марица-изток спира доставките на брикетируеми въглища за ТЕЦ Брикел

Дружеството планира годишен добив от 27,3 млн. т въглища през 2016 - 2018 г.

17:23 | 28.12.15 г.
Мини Марица-изток спира доставките на брикетируеми въглища за ТЕЦ Брикел

През 2016 година Мини Марица-изток ще спре доставките на брикетируеми въглища за ТЕЦ "Брикел". Целта е да има възможност да се осигурят по-големи количества за т.нар "американски" централи в Маришкия басейн - Контур Глобал и AES Гълъбово.

Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Андон Андонов, цитиран от БТА. Той представи тригодишната програма за стабилизиране на въгледобива.

В плановете е предвидено още от 2016 година до 2018 година годишният добив на "Мини Марица-изток" да бъде 27,35 млн. тона въглища. Цената им ще бъде запазена и ще бъдат направени инвестиции в рехабилитация и закупуване на нова техника. През 2014 година дружеството доби 27,5 млн. тона въглища.

Целта на тригодишната програма е възстановяване на ценообразуването на тон условно гориво от 2008 година и осигуряване на достатъчно въглища за четирите топлоелектроцентрали в комплекса.

Андонов припомни, че през 2009 година бившият министър на енергетиката Петър Димитров е въвел практиката цената на въглищата да бъде определяна от енергийното министерство, която не е дала положителни резултати.

В открито писмо от Научно-техническия съюз на енергетиците в България, изпратено до премиера Бойко Борисов ден преди Коледните празници, също беше поискано връщането на методиката на ценообразуване от минното дружество. Това предложение е направено след анализ на ликвидната криза в Мини Марица - изток.

Другото искане на енергетиците е Националната електрическа компания (НЕК) да се разплати с топлоцентралите в Маришкия басейн и със самите мини.

За първи път от 10 години Мини Марица-изток са закупили нов багер, а през следващите три години планират закупуване на още два. Андонов подчерта, че е оптимист и през 2019 година добивът в радневските мини ще достигне 32-33 млн. тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още