IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТЕЦ "Брикел" поиска по-висока цена за тока си заради липсата на въглища

Мини Марица-изток предупреждава централата, че няма да може да изпълни договорените доставки през този регулаторен период

10:53 | 09.12.15 г.
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Ръководството на ТЕЦ "Брикел" е подало заявление до енергийния регулатор с искане за увеличаване на цената на електроенергията, изкупувана от Националната електрическа компания (НЕК). Това става ясно от доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Като основание за исканото увеличение е уведомление от Мини Марица-изток за намаляване на доставките от лигнитни въглища въпреки сключените договори, свързано с лошото финансово и техническо състояние на мините. Писмото е получено от централата още в края на септември, е записано в обосновката на дружеството с искането за промяна на цената.

Със своето последно ценово решение енергийният регулатор определи преференцциална цена за изкупуване на електроенергията, произведена по комбиниран начин от дружеството, в размер на 119,07 лева за мегаватчас. Сега ТЕЦ "Брикел" иска цена от 140,88 лева за мегаватчас.

От доклада на работната група на енергийния регулатор е видно, че искането за увеличаване на цената е подкрепено от експертите, макар и не в рамките на посоченото от ТЕЦ "Брикел". Предложението на КЕВР е НЕК да изкупува електроенергията, произведена по комбиниран начин, при цена от 133,49 лева за мегаватчас. 

С ограничените доставки на въглища централата ще произвежда по-малко електроенергия и очакваните приходи ще бъдат по-малки и това ще влоши сериозно финансовото състояние на компанията.

В своята обосновка от дружеството изчисляват, че утвърдените от КЕВР приходи за регулаторния период (до 30 юни 2016 година) са в размер на 82,6 млн. лева, което ще осигури годишна възвръщаемост от 7,2 млн. лева. С намаляването на производството приходите ще бъдат 63,1 млн. лева, което ще предизвика дефицит от 19,5 млн. лева и загуба от 14 млн. лева за дружеството през периода. 

Дружеството поиска от регулатора и минимално увеличение на топлинната енергия. 

КЕВР ще разгледа искането на ТЕЦ-а и доклада на работната група по време на открито заседание на 10 декември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още