IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одобрен е план за изпълнение на демографската стратегия

Кабинетът прие документа с комплексни мерки за преодоляване на демографските дисбаланси

13:03 | 30.12.15 г. 1
Одобрен е план за изпълнение на демографската стратегия

На последното си за годината заседание правителството прие план за 2016 г. за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на България (2012-2030 г.).

В документа са включени комплексни мерки за преодоляване на демографските дисбаланси, свързани с ниската раждаемост, високата смъртност, динамичните миграционни процеси, намаляването и застаряването на населението и на работната сила, съобщават от пресслужбата на кабинета. 

Мерките са групирани в 12 стратегически направления. Сред тях са насърчаване на раждаемостта чрез създаване на среда, благоприятна за отглеждането и възпитанието на деца; подобряване на репродуктивното здраве, общата демографска информираност и репродуктивна култура на населението. Предвижда се и подобряване на общото здравословно състояние на населението и намаляване на общата, преждевременната, детската и майчината смъртност; разработване на адекватна миграционна (външна и вътрешна) и имиграционна политика и намаляване на броя на емигриращите млади хора в репродуктивна възраст.

Планът съдържа и комплексен междусекторен подход за активен живот на възрастните хора в добро здраве, адаптиране на социалните системи към демографските промени и остаряването на населението.

Залага се повишаване на образователното, духовно и културно равнище, квалификация, способности и умения на населението от всички възрастови групи.

Останалите мерки са създаване на условия за равни възможности за пълноценен социален и продуктивен живот на всички социални групи; ограничаване на диспропорциите в териториалното разпределение на населението и обезлюдяването в някои региони и селата, както и въвеждането на задължителна оценка на въздействието върху демографското развитие и качеството на човешкия капитал на всеки нов, изменян или допълван нормативен акт на държавата.

Мерките са насочени не само към повлияване на основните демографски показатели, но и към развитието на качеството на човешките ресурси и към адаптиране на секторните политики към демографските промени.

Документът залага на принципа на интегриран подход с участието на максимално широк кръг институции и организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 34 rate down comment 1
Императорът
преди 8 години
Общи приказки. Най-много да увеличат още повече 18-те вида всевъзможни хъхрешки помощи, а за Българчетата пак няма да има нищо, защото калфин ще каже, че няма пари. Важно е не само бройката на ражданията, но и качеството на човешкият материал. Да се насърчава безумното и престъпното развъждане на *** и ***, чието поколение е също така деградирало, изродено и негодно за нищо, не е демографска, но престъпна политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още