IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на ноември МС излиза с нова стратегия срещу демографската криза

Депутатите се обединиха около спешната нужда от краткосрочни мерки срещу топенето на нацията

14:30 | 31.07.15 г. 37
Автор - снимка
Редактор
До края на ноември МС излиза с нова стратегия срещу демографската криза

До 31 ноември правителството трябва да изработи краткосрочни и дългосрочни мерки в рамките на стратегията по демографска политика, които да зададат посоката за решаването на демографската криза в страната. Това решеха единодушно депутатите по време на дебат за демографската политика в Народното събрание.

Питането в парламента относно демографската перспектива пред страната беше поставено от народните представители Михаил Миков и Корнелия Нинова към вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и отключи дебат сред народните представители в зала, който се състои за първи път.

Депутатите констатираха редица негативни тенденции - нацията се топи и застарява, смъртността се увеличава, раждаемостта намалява, липсва адекватен достъп до здравеопазване. Като фактор за тежката демографска ситуация у нас беше посочен и упадъкът на семейните ценности и високата степен на емиграция.

Изказванията на народните представители от различните парламентарни групи засегнаха различни мерки, които биха подобрили ситуацията, но всички се свеждаха до спешната нужда от повишаване на доходите на населението, съчетана с мерки, заложени още в държавния бюджет за 2016 година, и общо подобряване на икономиката в страната.

„Нацията се топи с всяка изминала година“, констатира Корнелия Нинова и предупреди, че ни чакат драматични социални и  икономически проблеми, ако не се вземат мерки срещу демографската катастрофа. Тя изтъкна и причините за нея -  ниската раждаемост, увеличаването на броя на абортите, намаляване на желанието за раждане в детеродна възраст, тенденцията деца да раждат деца, високата смъртност, липсата на достъп до здравеопазване за най-нискодоходните групи, емиграцията. Нинова призова за приемането на краткосрочни надпартийни мерки, които да се прилагат без никакво отклонение от всяко управление.

Искрен Веселинов от ПФ добави обезлюдяването на регионите и регионалните различия като друг фактор, който е съществен за кризата. Друг проблем е упадъкът на семейните ценности – коефициентът на брачност е спаднал през последните години драстично, отбеляза той.

Марияна Тодорова от АБВ коментира, че проблемите, които трябва да се решават, са свързани с качеството на живот, заетост, доходи, образование, здравеопазване и други, така че мерките трябва да са комплексни и предмет на усилия на всички министерства, а социалният министър може да бъде само координатор.

Георги Гьоков от БСП каза, че се очаква пикът на демографската криза да е през 2050 година по данни на ООН. И посочи, че реформите в пенсионната и здравната система, които в момента са на дневен ред не са в посока за решаването на проблемите с демографията. „В управленската програма на управляващите няма визия за повишаване на доходите и за подобряване на здравеопазването, няма идеи за намаляване на безработицата“, каза той. По думите му трябва рязко увеличаване на доходите на българите и попита какви са мерките за повишаване на жизнения стандарт, които взима кабинетът.

Красимир Каракачанов от ПФ призова държавата да ограничи раждаемостта в маргинилизираните общности, които държавата стимулира да раждат и да източват социалните фондове години наред. Мерките трябва да са с оглед на българската нация, а не какво ще кажат чиновниците от Брюксел, каза той. По думите му държавата не може да продължава да мачка българската раждаемост и да стимулира ромската, което по думите му е престъпление. И попита какви инвестиции и каква икономика ще развиваме, когато населението застарява и нараства делът на тези без образование.

Последна актуализация: 14:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Отн.: Демографската кризаЗа демографската криза са виновни БАН. Самите те са най-големият генератор на изкривявания в демографията. Над 70% от лицата заети със скрита безработица в БАН са абсолютни пенсионери-навършили пенсионна възраст отпреди 15-20 год. И това не е всичко. Понеже явно не им достигат пенсионери и демографи в академията, са назначили на всичкото отгоре и руски пенсионери -пенсионирани като военни в Р-я, после и от тамошната академия на науките и назначени за кариера за втори задгробен живот и за вечни времена в БАН. И за съжаление не е само БАН -по държавната администрация е същата история. След като веднъж изгонят студентите да мият чинии по кръчмите в Канада, не виждам как ще си оправят демографията тук по места. Всъщност те не искат да оправят никаква демография -просто им трябват някакви канарчета, които да им изкарват пенсиите и пожизнените финансови почести.Ако някой иска да се занимава сериозно с демографска криза, би следвало да започне с пенсионерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 0
HiperioN
преди 8 години
Хората с пари са тези , които движат икономиката. Когато парите стоят в банката, значи има проблем за икономиката и не се инвестира в нови проекти. А тези , които потребяват СЕГА са предимно ниско образовани и бедни хора взимащи си мобилни телефони, телевизори и лаптопи с кредити. Как тия хора ще живеят на старини, ако не си плащат осигуровките. Съгласен съм , че разходите на държавата не са напълно прозрачни и че може да се работи много по тази тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 0
HiperioN
преди 8 години
При намаление на цената на дизела от 2,65 до 1,99лв или с 25% има намаление и то не на всички с по 10 % , а при държавните фими затранспорт с 0% . При увеличение обаче не е така и цените бързо се увеличава. Ха сега познай дали при намаление на ДДС няма да стане същото.За малкия бизнес в Бя се знае , че е предимно семеен и често храни цялото семейство . ДДС в е различен за различните градове в САЩ, като могат да добавят допълнителни такси SALE TAX, MAX Local taxes и други. В някои щати данъка дори е над 20%. Като цяло обаче ДДС + други такси средно е около 14 -17 %. Дали този процент ще се усети от крайния потребител у нас така , че да увеличи сериозно потреблеието. Не мисля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 4
Pronto
преди 8 години
Не ми е ясно, от една страна по надолу се притесняваш, че хората спестяват /ау колко е лошо да имаш пари в банка/, а от друга страна твърдиш, че хората щели да похарчат всичко СЕГА. Както и да е, но именно заради проблемът с тези "късни" и "внезапни" плащания /за здраве, старчески и тн/ ние плащаме осигуровки, а не ДДС. А правитлството ни харчи парите даже не и за здраве и пенсии, където също има много пробойни, а за пълни щуротии като реклама на туризма /извинявай само за хотелите ДДС е намалнено, да си плащат сами рекламите/ , армия от полицаи, хидроложки съвети от Доган, дупките в НЕК/БЕХ и прочие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 3
Pronto
преди 8 години
При намаление на цената на бензина около 20%, да паднат цените с 10-15% на междуградския транспорт не е пропорциално, но и бензинът не е 100% от разходите. И частниците са спечелили повече /аз нямам нищо против печалбите стига да не са гарантирани/ и потребителите са спестили малко. Виж общинарите и държавата, която също е голям потребител на горива, не отпуснаха нищо на плебса, нула, пълна нула. А с повечето покупки, хората платиха още повече ДДС, което правителството да налее на олигархията. Не е само Лидъл /където заплатите са по-големи от тези в кварталните магазини и осигуровките се плащат редовно към държавата/ , а всички български фирми и граждани най-вече ще спечелят от намалението на ДДС.Гърция има да връща пари, затова и искат по-голямо ДДС. Аз ако и бях кредитор, бих настоявал за обратното, защото събираемостта е под въпрос. Държавите с малки ставки на ДДС са САЩ /някъде го няма/, Япония, Сингапур, Корея, Тайван. Всички те са с висока продължителност и качество на живота
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 1
HiperioN
преди 8 години
"О, на НЯКОИ междуградски линии намаляха с около 10-15% /билетчетата в общинския транспорт само растат " - айде сега сметни колко е намалението на горивото като процент и колко е намалението на билетите и дали е пропорционално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 3
HiperioN
преди 8 години
"Хората си ги харчат по-добре" - системата на събиране на осигуровки и данъци е точно , защото ИМА хората не можещи да направят преценка за нещата и си харчат парите СЕГА. Защото искат да имат по - голямо потребление. И какво става в един момент няма пари няма и доходи. Затова системата е такава събира предварително когато настъпи даден риск да може да го покрие. Системата е на солидарен принцип. Дали работи в БГ оптимално е друг въпрос, но ако няма такава ще стане страшно. Ще има още по - голяма бедност и мизерия и то сега."Едно намаление с 2-3% на ДДС, няма да им се отрази фатално и пак ще имат сума ти милиарди." - Няма нищо подобно, 2 -3 % няма да ги усети никой от крайните потребители. Дъмпинг се прави само за да се завладее пазарен дял, но ако си чел икономическа литература ще знаеш , че това е временно. Ценообразуване на стоките знаеш ли как се прави?Целта на фирмата знаеш ли каква е? Икономикс един учебник и решава проблема. Даже мога да ти дам и конкретни страници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 3
HiperioN
преди 8 години
Ако беше така всички развити страни щяха да махнат ДДС данъка и щяха да цъфнат и даъднат и да вържат. Гърция намалява ДДС и всичко се оправя - ДА ама НЕ. А инвестиции от рода на ЛИДЛ за България освен имиджов ефект друг нямат. И аз съм много против убиване на частната инициатива на български предприемачи за да се направи път на чужда компания, която дава смешни пари за заплати, дава работа на един а взима работата на поне два пъти по толкова. Инвестиции не се правят с нисък данък ДДС , а със стабилна среда, предвидима и разумни условия на данъчно третиране. ТОва не вклщчва ДДС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 3
Pronto
преди 8 години
По-голямо потребление, повече ДДС от по-ниска ставка, повече производство и инвестиции /па дори и нека да са смо магазини на Лидъл в Дупница :))) /Ако има някой който трябва да се простира според чергата си това е правителството. ..."пенсионна система не работи добре, здравна система не работи добре, социалната система не работи добре ( имаме повече инвалиди отколкото след война )един куп чиновници и те не работят добре и още куп други - откъде ще дойдат пари за тези разходи.".....именно затова не заслужават толкова пари. Хората си ги харчат по-добре. Да не говорим, че събират осигуровки за две от системите, а повечето от проблемите са повече криминални отколкото социални. Едно намаление с 2-3% на ДДС, няма да им се отрази фатално и пак ще имат сума ти милиарди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 3
Pronto
преди 8 години
О, на някои междуградски линии намаляха с около 10-15% /билетчетата в общинския транспорт само растат/, но най-вече спечелиха всички, които имат кола /която отдавна не е лукс/. Разликата от пика около 2.50лв. за литър бензин миналото лято до малко под 2 лева през януари си бе около 25 лева за резервоар от 50 литра. И хората /а и аз/ с густо ги похарчихме - по памет през декември 2014 ръстът на продажбите спрямо преходната година бе 6% /да, имаше ефект и връщане на парите от КТБто/, а през януари 2015: 4%. Като се върна цената на 2.30 и ръстът е вече около 1%. ............"Който взима 800лв ще се простира според чергата си."Тази черга, спокойно може да бъде разширена с няколко % ако се намали ДДСто. Хич и не разбирам защо един пенсионер трябва да бъде прецакван с 20% като си купува нещо от Лидъл, или пък един младоженец, обзавеждащ апартамента си, да оставя цяло богатство под формата на ДДС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още