IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на ноември МС излиза с нова стратегия срещу демографската криза

Депутатите се обединиха около спешната нужда от краткосрочни мерки срещу топенето на нацията

14:30 | 31.07.15 г. 37
Автор - снимка
Редактор
До края на ноември МС излиза с нова стратегия срещу демографската криза

До 31 ноември правителството трябва да изработи краткосрочни и дългосрочни мерки в рамките на стратегията по демографска политика, които да зададат посоката за решаването на демографската криза в страната. Това решеха единодушно депутатите по време на дебат за демографската политика в Народното събрание.

Питането в парламента относно демографската перспектива пред страната беше поставено от народните представители Михаил Миков и Корнелия Нинова към вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и отключи дебат сред народните представители в зала, който се състои за първи път.

Депутатите констатираха редица негативни тенденции - нацията се топи и застарява, смъртността се увеличава, раждаемостта намалява, липсва адекватен достъп до здравеопазване. Като фактор за тежката демографска ситуация у нас беше посочен и упадъкът на семейните ценности и високата степен на емиграция.

Изказванията на народните представители от различните парламентарни групи засегнаха различни мерки, които биха подобрили ситуацията, но всички се свеждаха до спешната нужда от повишаване на доходите на населението, съчетана с мерки, заложени още в държавния бюджет за 2016 година, и общо подобряване на икономиката в страната.

„Нацията се топи с всяка изминала година“, констатира Корнелия Нинова и предупреди, че ни чакат драматични социални и  икономически проблеми, ако не се вземат мерки срещу демографската катастрофа. Тя изтъкна и причините за нея -  ниската раждаемост, увеличаването на броя на абортите, намаляване на желанието за раждане в детеродна възраст, тенденцията деца да раждат деца, високата смъртност, липсата на достъп до здравеопазване за най-нискодоходните групи, емиграцията. Нинова призова за приемането на краткосрочни надпартийни мерки, които да се прилагат без никакво отклонение от всяко управление.

Искрен Веселинов от ПФ добави обезлюдяването на регионите и регионалните различия като друг фактор, който е съществен за кризата. Друг проблем е упадъкът на семейните ценности – коефициентът на брачност е спаднал през последните години драстично, отбеляза той.

Марияна Тодорова от АБВ коментира, че проблемите, които трябва да се решават, са свързани с качеството на живот, заетост, доходи, образование, здравеопазване и други, така че мерките трябва да са комплексни и предмет на усилия на всички министерства, а социалният министър може да бъде само координатор.

Георги Гьоков от БСП каза, че се очаква пикът на демографската криза да е през 2050 година по данни на ООН. И посочи, че реформите в пенсионната и здравната система, които в момента са на дневен ред не са в посока за решаването на проблемите с демографията. „В управленската програма на управляващите няма визия за повишаване на доходите и за подобряване на здравеопазването, няма идеи за намаляване на безработицата“, каза той. По думите му трябва рязко увеличаване на доходите на българите и попита какви са мерките за повишаване на жизнения стандарт, които взима кабинетът.

Красимир Каракачанов от ПФ призова държавата да ограничи раждаемостта в маргинилизираните общности, които държавата стимулира да раждат и да източват социалните фондове години наред. Мерките трябва да са с оглед на българската нация, а не какво ще кажат чиновниците от Брюксел, каза той. По думите му държавата не може да продължава да мачка българската раждаемост и да стимулира ромската, което по думите му е престъпление. И попита какви инвестиции и каква икономика ще развиваме, когато населението застарява и нараства делът на тези без образование.

Последна актуализация: 14:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 20 rate down comment 3
Pronto
преди 8 години
Ха, тази стратегия май ще се изразява как да се вземат едни пари от обикновените хора и да се дадат по разни "демографски проекти" на мафията. Как може в една от най-корумпираните държави, Миков да приказва за по-голямо преразпределние. Т.е мафията да не ни преразпределя около 35% от доходите, ами около 50% колкото било в Европа. И след като ми приберат парите, да чакам да ми спуснат нещо заради децата. ай сиктир. Намалете веднага ДДСто на всички продукти и ще видите как ще се вдигне и покупвателната способност на хората и потреблението /което би довело до оюе повече приходи от ДДС за тях/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 3
sisiko
преди 8 години
Хахахахахахахаххахаахххааа! А така- дигайте цената на тока и развивайте икономика , после и деца ще ни направите! Хааахахахаа! Абе , я излезте направете един от модните напоследък контра протести, че и *** май вече не искат да се размножават.Хахахахааа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 21 rate down comment 3
tetris12
преди 8 години
Новата стратегия ще е да няма пенсиониране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
''Според икономистите на МВФ увеличение с 1% при доходите на най-бедните 20% в тези икономики води до 0,38% увеличение на растежа'' - http://***.investor.bg/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/Още факти - ''Как изхвърлихме 10% БВП на ***'' - http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3254752Описал съм всичко в коментар 1 и 8 тук - http://darikfinance.bg/***/112887?&order=asc#commentsБюдж.излишъци през прозрачни обществени поръчки за точно определени неща за да се избегнат 3 планетарни катастрофи ,и за обществено полезни неща за да се подържа безработица до 2-3% (ако трябва по два пъти ще се метат и мият улиците и камъни от реката ще се вадят и шишарки от гората ще се събират за да има работа а не соц.помощи) ,и предложението на ООН за 4 дневна раб.седмица за намаляване на безработицата е за накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
даже джокера не е толкова добри доходи, а ясен и честен път как да ги стигнеш. Има изключения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 28 rate down comment 1
bertram
преди 8 години
направо да я кръстят ПРОГРАМА ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА РАЗМНОЖАВАНЕТО НА *** И НАЙ-ПРОСТИТЕ БЪЛГАРИ,ЗА ДА ИМА КОЙ ДА РОБУВА НА ДС МАФИЯТА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 14
mnz
преди 8 години
Не мислиш че мерките ще са ефективни, или че нашите депутати няма да ги харесат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Ти *** ли си или провокатор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 48
mnz
преди 8 години
Могат да се вземат мерки, не е вярно че не може. Няма нужда да откриваме топлата вода, просто нека депутатите да се замислят и да погледнат в историята, в 70-те години на миналия век, когато имаше бум на населението у нас, а именно:1. Да се ограничи емиграцията на българи в чужбина, като се забрани подоба.2. Да се задължат хората да работят, за да може да имаме повече работна ръка.3. Може да се въведе ергенски данък, за да стимулираме населението да се задомява и да ражда деца.4. Да се вдигне възрастта за пенсиониране, за да стимулираме хората да живеят по-дълго и да стигат до пенсия съответно.Има и още възможни мерки, но трябва да се започнат от единия край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 1
honaniga
преди 8 години
Депутатите в нашият парламент обсъждат демогравската кризаКаква ирония на съдбата, наглост и циничностЗагрижили се за бедният български народ и нациятаВсеки знае какви са мерките тази криза да се ограничиВоля нямаИ това те никога няма да го разберат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още