IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законът за съдебната власт е приоритет за Екатерина Захариева

Новият министър на правосъдието определи като проблем на цялото общество неслучилата се през последните 25 години съдебна реформа

17:07 | 07.01.16 г.
Законът за съдебната власт е приоритет за Екатерина Захариева

Новият правосъден министър Екатерина Захариева посочи за свой основен приоритет приемането на промени в Закона за съдебната власт. По думите ѝ до три месеца Народното събрание трябва да приеме поправки в съдебния закон, които да отразяват поправките в Конституцията от края на миналата година.

Захариева посочи приоритетите си като министър на правосъдието в първата си публична изява по време на дискусия, организирана от Сдружение "ПанЕвропа България" по повод холандското председателство на ЕС. 

Промените в Конституцията според Захариева са първата стъпка напред.

„Дали са достатъчни, дали оправдаха очакванията на хората, много може да се говори и спори за това. Факт е, че в измененията в Конституцията се направиха немалко добри стъпки и аз като практичен човек считам, че ние трябва да започнем, ние трябва да вземем тази основа и да надградим започнатото в следващите важни изменения в Закона за съдебната власт”, посочи тя, цитирана от БНР.

Новият министър на правосъдието определи като проблем на цялото общество неслучилата се през последните 25 години съдебна реформа. Според нея усещането за дефицит на справедливост в обществото е ясно изразен през тези години, а вината за това е споделена.

„Вината е във всички нас, не е само в самата съдебна система, не е в един или друг. Вината е във всички нас и във факта, че ние не успяхме за тези 25 години да завършим реформата докрай и да постигнем нейните цели. Това е хората да се чувстват сигурни, че когато излизат от съдебната зала и когато видят, че са получили справедливо решение”, посочи правосъдният министър.

Като свои приоритети Захариева посочи още процесуалните закони и качеството на съдебните експертизи. Почти готови са текстовете, които касаят жертвите на престъпления, каза тя.

"Вече 25 години реформираме, променяме и пак се връщаме в изходна позиция, но все още не сме стигнали до края. И най-красноречивият факт е, че доверието в съдебната система е с много ниски нива", заяви Екатерина Захариева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още