fallback

Българските работници ще стават все по-взискателни към работодателите

В много сектори, в които има глад за кадри, може да се повишат заплатите, смята лидерът на КНСБ Пламен Димитров

11:36 | 08.01.16 г. 16

Българите предпочитат да работят в чужбина заради по-високите заплати. Дори хората с ниска квалификация печелят в чужбина повече, отколкото у нас, каза пред Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Изказването му бе по повод репортаж, че има глад за работна ръка в район с висока безработица, но хората отказват да работят за заплата от 700 лева.

Димитров обясни, че българите предпочитат да заминат в Европа и да работят там, като вече не ги спира и езиковата бариера.

Лидерът на синдиката предупреди, че българските работници ще стават все по-взискателни към работодателите и пазара на труда и затова бизнесът трябва да е с нагласата да предлага по-добри условия за труд.

„Като започнем от нискоквалифицирания труд, където хората изкарват по 5-6 до 7 евро на час в която и да е европейска държава на черно в строителството. Тези хора изкарват по 800-900 до 1 000 евро от това да бъркат бетон в строителството. През тези 7-8 години се образуваха анклави на българи, които живеят и работят в чужбина”, коментира още Пламен Димитров.

Според него макро данните за икономиката показват, че има възможност за ръст на доходите.

„Ръстът на заплатите, макар и със 7-8% годишно, трябва да бъде ускорен”, смята президентът на КНСБ. Резерви според него има в индустрията, в машиностроенето, хранително-вкусовата промишленост.

Димитров смята, че в много от секторите, в които в момента има глад за кадри, може да се повишат заплатите. Това обаче трябва да стане за сметка и на печалбата на бизнеса, напомни синдикалистът.

Той цитира изследване на Българския икономически и социален съвет относно нагласите на младите хора, които завършват средно образование, за трайна или нетрайна имиграция в Европа. По думите му българите вече не се спират да отидат в чужбина заради незнанието си на език, тъй като повечето от тях вече пътуват при роднини.

На въпрос кой е секторът с ескалиращо напрежение в момента Димитров посочи енергийният сектор и по-конкретно мини „Марица Изток” заради неплащането на задълженията към мините по веригата. "Трябва да се вземе спешно решение тези 400 млн. лв. да бъдат изплатени към мини „Марица Изток” или част от тях, за да могат да бъдат плащани регулярно заплатите на миньорите и да добият те въглища, които централите чакат”, каза Пламен Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:45 | 12.09.22 г.
fallback