IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Димитров: Скокът на доходите ще се усети през 2016 г.

Сред положителните стъпки за 2015 г. е стартът на дългоочакваната реформа в средното образование, твърди лидерът на КНСБ

09:52 | 24.12.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Пламен Димитров: Скокът на доходите ще се усети през 2016 г.

Скокът на доходите след шест-седемгодишно замразяване ще се почувства през 2016 г., заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров в интервю за БТА.

Според него в края на 2015 г. българинът продължава да е силно скептичен и има ясни и справедливи искания за повече сигурност в доходите. Същевременно хората почти не усещат отчетеното позитивно развитие на доходите и намаляване на безработицата, тъй като то е върху много ниска база.

Димитров смята, че след всички анонси за реформи, само тази в пенсионната система е продължена през 2015 г. Според него тя ще продължи и през 2016 г. по отношение на капиталовите схеми и ивалидните пенсии.

Сред положителните  стъпки за 2015 г. синдикалният лидер отбелязва старта на дългоочакваната и отлагана реформа в средното образование.

“Знаете, че след учителската стачка през 2007 -2008 година, се направиха първите стъпки, сега с изменението на законите и новите закони, които бяха приети от парламента, през 2016 година ще има нов тласък на реформи в тази система. Естествено, притеснени сме за начина, по който се организираха плащанията към частните училища, за нас това беше доста непремерено, но въпреки всичко има някакво движение напред”, коментира Димитров.

КНСБ смята, че механизмът, който беше възприет за 2016 година по отношение на обезщетенията с приемането на бюджета на общественото осигуряване, продължава да бъде несправедлив. Според Димитров обезщетението за втората година майчинство трябва да бъде обвързано с издръжката на живота, която е минимум 560 лева на член от домакинство.

Последните 12 месеца по отношение на реформата в здравното осигуряване не дадоха ясни позитивни знаци, а част от приетите промени ще дадат негативи през 2016 г., смята Димитров. По думите му незапочналата съдебна реформа и оставената на произвола реформа в администрацията, също са сред негативите на 2015 г. КНСБ ще настоява реформата в администрацията да бъде поставена на пълна ревизия през 2016 г.

Освен това ще предлага ежегодно договаряне на Национален секторен препоръчителен индекс за ръст на заплатите съобразно състоянието на бранша, така че за фирмите в него да има ориентир кое е нормалното увеличение на заплатите.

По думите на Димитров КНСБ ще оспори през 2015 г. заложеното в тригодишната бюджетна прогноза увеличение на минималната заплата през 2017 г. с десетина процента, защото минималната работна заплата е доказала, че има изтеглящ ефект върху доходите в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
ФАКТИ - ''Според икономистите на МВФ когато делът на доходите на най-богатите 20% от населението на тези страни се увеличава с 1% , то растежът на БВП се покачва едва с 0,08% в следващите 5 години. В същото време увеличение с 1% при доходите на най-бедните 20% в тези икономики води до 0,38% увеличение на растежа'' - http://***.investor.bg/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/Още факти - ''Как изхвърлихме 10% БВП на ***'' - http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3254752Проф.Улф за мин.заплата тоест България трябва да е минимум 500лв. - http://***.dokumentalni.com/?p=3383На стената на проф.д-р Боян Дуранкев съм обяснил ОСНОВНОТО - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още