IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът спада с 0,9% на годишна база през ноември

Това е третото понижение за последните четири месеца

13:34 | 11.01.16 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

По-слабият растеж на глобалната икономическа активност и на световната търговия в последните месеци на 2015 г., както и спадът в цените на основните суровини и храни се отразяват на българския износ - той се понижава с 0,9% на годишна база през ноември.

Спадът на общия експорт идва след ръста от 0,2% през октомври и е третият за последните четири месеца. Освен това ръстът на износа за основния ни търговски партньор – държавите членки на Европейския съюз (ЕС), се забавя, а износът към т.нар. трети страни не расте от юли насам.

За периода януари-ноември 2015 г. стойността на износа на български стоки и услуги е с 5,3% по-висока спрямо същия период на миналата година и възлиза на 41,91 млрд. лв., но прирастът отслабва. Само през ноември сме изнесли стоки за 3,82 млрд. лв., показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Годишно изменение на износа към ноември 2015 г. (в %)

Графика: НСИ

От друга страна през ноември общият внос бележи първи ръст от три месеца. Той се покачва с 4,3 на сто след понижение от 0,7% през октомври. За периода януари-ноември 2015 г. импортът също се забавя, но все пак е положителен, като расте с 1,4 на сто до 47,36 млрд. лв. Само през предпоследния месец на годината границата на страната са прекосили стоки за 4,57 млрд. лв.

Въпреки че данните за декември ще са налични чак през февруари, по всичко личи, че и износът и вносът ще изпратят 2015 г. на плюс.

Годишно изменение на вноса към ноември 2015 г. (в %)

Графика: НСИ

През месеца България записва дефицит по търговското салдо в размер на 753,1 млн. лв., който е с 42% по-голям спрямо ноември 2014 г. За 11-те месеца недостигът по външнотърговския баланс се свива с 21% до 5,45 млрд. лв. заради по-доброто представяне на износа тази година.

Износът към ЕС расте в четвърти пореден месец, но с отслабващо темпо

Статистиката на НСИ показва, че през ноември общият износ излиза на плюс заради прираста на експорта от ЕС, който засенчва понижението от третите държави.

Експортът за страните от Стария континент е нагоре с 1,1% на годишна база, като през ноември възлиза на 2,47 млрд. лв., а от началото на годината – на 26,92 млрд. лв. За периода януари-ноември 2015 г. ръстът на износа за Европа е от 8,2 на сто на годишна база. За сравнение – през октомври и септември прирастът бе по-силен – от 7,5% и 4,5% годишно, съответно.

Вносът от ЕС нараства със 7,6% на годишна база, като се оказва достатъчен, за да компенсира четвъртия пореден спад на импорта от трети страни. През ноември стойността на европейския внос е 3,04 млрд. лв.. От началото на годината той е нагоре с 5,9 на сто до 30,4 млрд. лв.

Дефицитът по търговското салдо с ЕС се увеличава с 48,4% на годишна база през ноември до 571,5 млн. лв. За единадесетмесечието недостигът спада с 9,4 на сто до 3,46 млрд. лв.

Приносът по страни ще стане известен с общите данни за декември, тъй като разбивка по основни търговски партньори от ЕС НСИ прави с месец закъснение. Актуалните данни са към октомври и близо 70% от българския износ продължава да отива към Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия.

Търговия на България с ЕС по страни към октомври 2015 г. и общо за 11-те месеца на 2015 г. (в млн. лв.)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Що така бе Миме? Нали глобалната икономика щела да литне у космоса с евтиния петрол, па с нея и ние...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 7
Vesko94
преди 8 години
Много съм си сериозен! По данни на Евростат към 2013 г. средният работещ у нас произвежда едва 4.9 евро за час, което е над 6 пъти по-малко от средното за ЕС и над 8 пъти по-малко от това в Германия и Франция. Ръстът в този показател спрямо 2000 г. е по-малък от 50 %, докато за същия период средната заплата е скочила близо 4 пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 2
sdar
преди 8 години
Ти сериозно ли?Това за производителността на труда. Че тя си расте и то значително последните години, но това не се отразява в заплащането на труда у нас, няма и да се отрази скоро. Защото не производителността е определяща, а какво е нивото на заплащане в околността, ако е на подобно ниво що да вдигаш заплати? Много компании у нас изнесоха офисите си в столицата, но оставиха цеховете и производствата си в дълбоката провинция, точно по тази причина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 6
Vesko94
преди 8 години
Вътрешният пазар е със супер ниска покупателна способност, което прави това, за което говориш, невъзможно към този момент. Експортът все още може да генерира висок растеж, ако е комбиниран с нарастваща продуктивност на труда, изпреварваща разходите за труд, както и износът не на каквито и да е било продукти, а на такива с по-висока добавена стойност, на пазари, на които ще има търсене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 9
Vesko94
преди 8 години
И това е на фона скъпия долар, по-слабото евро (лев). Няма как да е другояче, при положение, че нашият основен пазар е ЕС, където е фрашкано с всякакъв вид стоки, европейските потребители са повече от задоволени и желанието да купуват не е така силно. Изминалите 6-7 години бяха чудесни, за да се преориентира износът към нови пазари, а компаниите пропиляват възможността да внедряват нови техники на производство. Вместо това ние тъпчем на едно място, мислейки си, че може да се конкурираме с все още супер евтините азиатски стоки, на пазари, които отдавна са трайно окупирани от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 3
sdar
преди 8 години
Ха дано, ама надали. В БГ-то потреблението го има на 2 основни ниши: на хляб, кренвирши със субпродукти и деликатесни продукти с палмово масло, разбирай поевтинени ментета, и на луксочни стоки като мерцедеси и яхти. По средата между тези две крайности няма почти никой, и да има някой просто я няма масата. Така че има още много да вървим по прехода докато се изгради потреблението у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
звездоброец
преди 8 години
дано потреблението е увеличило ръста си през 4-то тримесечие, инак ръст на БВП от 2,9% на годишна база ще бъде ревизиран силно надолу....но пък ще ни е по-лесно да направим ръст от 4,5% тази година щото ще тръгваме от по-ниска база.. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 1
fall
преди 8 години
Износът спада, и ще спада, такова е положението в чужбина. Няма как да искаме износът ни да расте, когато навсякъде започва новата криза, то е време де, от предната криза минаха 8г., като по учебник.Затова трябва най-после да спрем с мантрите за експортно ориентирана икономика и да погледнем към вътрешното ни потребление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 5
Internet
преди 8 години
Българската стъкмистика е като улична девойка - притежавая само този, който й даде повече пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 4
Internet
преди 8 години
Че нали имаше голямръст на износа - голям икономически растежСмешници, палячовци, лъжци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още