IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът се върна към растеж през октомври след подкрепа от Европа

Вносът записва трети пореден спад основно заради по-слабото търсене на стоки от държавите извън ЕС

12:24 | 10.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Износът се връща на положителна територия през октомври след два поредни месеца на спад, но вносът записва трето поредно понижение основно заради по-слабото търсене на стоки от държавите извън Стария континент. За сметка на това основните ни търговски партньори от Европейския съюз (ЕС) продължават да движат българската външна търговия.

В десетия месец на 2015 г. общият износ на български стоки и услуги се повишава с 0,2% на годишна база след понижения от 1% и 4% през август и септември. За десетте месеца на годината стойността на износа е с 5,9% по-висока спрямо същия период на миналата година и възлиза на 38,09 млрд. лв. Само през октомври сме изнесли стоки за 4,04 млрд. лв., показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Годишно изменение на износа към октомври 2015 г. (в %)

Графика: НСИ

Октомври се оказва третият пореден месец със спад на общия внос. Той се смъква с 0,8 на сто след резките понижения от 11,4% и 12,2%, отчетени от статистиката през август и септември, съответно. За периода януари-октомври 2015 г. импортът все пак е положителен, като расте с 1,1 на сто до 42,79 млрд. лв. Само през октомври границата на страната са прекосили стоки за 4,628 млрд. лв.

Годишно изменение на вноса към октомври 2015 г. (в %)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още