IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгва схемата за осигуряване на заетост на младежи

На работодателите ще се възстановяват разходите за заплати и осигуровки за 6 месеца, а за наставник - за три месеца

15:42 | 13.01.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Тръгва схемата за осигуряване на заетост на младежи

От днес фирми и младежи могат да кандидатстват по финансираната с европейски средства  схема на Агенцията на заетостта за наемане на младежи на работа, съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

Схемата „Обучения и заетост за младите хора“ се финансира със средства от оперативта програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. Тя ще бъде осъществена на два етапа. В първия етап, който стартира днес, ще бъде осигурена директна заетост на младежи, които са регистрирани в бюрата по труда като безработни.

Във втория етап на заявилите участие в него безработни младежи ще им бъде осигурявано първо обучение и преквалификация, а след това и подходяща заетост. Общата стойност на схемата „Обучения и заетост за младите хора“ за двата етапа е 115 млн.лв.

Бюрата по труда в цялата страна ще започнат да приемат заявки както от кандидат-работодатели, така и от младежи, които си търсят работа.

В рамките на първия етап от схемата на работодателите ще им бъдат възстановявани средствата за заплати и осигуровки на наетите от тях младежи за период от 6 месеца, както и ще бъдат поети разходите за наставници в размер на половин минималната работна заплата до 3 месеца.

Всички безработни младежи до 29 години включително могат да кандидатстват като подадат заявление за участие в схемата в бюрата по труда по постоянен или настоящ адрес, където са регистрирани. На всеки регистриран младеж ще бъде изготвен индивидуален план за действие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още